Νάκης Αυγερινός Ο ηθικά ευγενής, Ηλείος πολιτικός !

Νάκης Αυγερινός
Ο ηθικά ευγενής, Ηλείος πολιτικός !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Εξ αρρενογονίας απόγονος πολιτικών ανδρών ο Νάκης Αυγερινός, ενεβαπτίσθη στα νάματα της πολτικής εξ΄ απαλών ονύχων. Ο πατέρας του Χαρ. Αυγερινός διετέλεσε Δήμαρχος του Δήμου Λετρίνων, ενώ η οικογένειά του είχε εκθρέψει αρκετές φυσιογνωμίες της μαχόμενης πολιτικής. Το γεγονός αυτό, αναμφίβολα επέδραμε στην ψυχοσύνθεση του Νάκη Αυγερινού για να αγαπήσει πολιτική και να ασχοληθεί εντόνως μ’ αυτήν. Είδε το φώς της ζωής στον Πύργο το 1911. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την αποφοίτησή του, ήσκησε δικηγορία πρωτίστως στον Πύργο και έπειτα στην Αθήνα. Ανέπτυξε όπως ανεμένετο απο μικρός, έντονη πολιτική δραστηριότητα. 

Για πρώτη φορά κατήλθε στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, στις πρώτες μετά την απελευθέρωση απο την γερμανική κατοχή εθνικές εκλογές. Μάλιστα ανεπιτυχώς. Ότι δεν κατόρθωσε όμως το 1946 επέτυχε δέκα χρόνια
αργότερα, οπότε και κέρδισε την βουλευτική έδρα το 1956, υπο την σκέπη του κομματικού σχηματισμού «Δημοκρατική Ένωσις» των Γ. Παπανδρέου -Σοφοκλή Βενιζέλου – Κων Τσαλδάρη. Επίσης επανεξελέγη βουλευτής το 1964 με την Ένωση Κέντρου. Πέραν της πολιτικής του δραστηριοποίησης, ανέπτυξε αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα στα πλαίσια της αρθρογραφίας του στον τοπικό τύπο. Δημοσίευσε έτσι αρκετά αξιόλογα ιστορικά μελετήματα, δοκίμια, αλλά και άρθρα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους πιο ευαίσθητους Πυργολάτρες, αφού έγραψε όσο λίγοι για τον Πύργο και αποτύπωσε αριστοτεχνικά με την αισθαντική γραφίδα του, την κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της ηλειακής πρωτεύουσας. Και ειδικότερα στο βιβλίο του «Μνήμες από το παρελθόν, ο Πύργος του 20-ου αιώνα».Γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας. Απολάμβανε της καθολικής εκτίμησης του ηλειακού λαού. 

Στην 1-η φωτογραφία, ο αξέχαστος Ηλείος Βουλευτής Νάκης Αυγερινός. 

Στην 2-η φωτογραφία, ένα σπουδαίο ιστορικό-φωτογραφικό ντοκουμέντο από την πολιτική ζωή της Ηλείας. Βαρυσήμαντη ομιλία του αοίδιμου Ηλείου πρωθυπουργού στον Πύργο Στέφανου Στεφανόπουλου και ειδικότερα, επάνω από τον εξώστη του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου, που ελάμβαναν τότε χώρα οι κεντρικές ομιλίες. Πίσω από τον Στέφανο, διακρίνεται ο Νάκης Αυγερινός, διπλα από τον Νάκη, ο αδελφός του Στέφανου, Γιώργος Στεφανόπουλος, επίσης Βουλευτής και εξαιρετικός συνάμα ζωγράφος και πίσω από τον Γιώργο Στεφανόπουλο, ο αδελφός του άλλου επίσης μεγάλου Ηλείου Υπουργού και πολιτικού μας άνδρα Ιωάννη Γιαννόπουλου, Βασίλης Γιαννόπουλος, που ήταν και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.

Στην 3-η φωτογραφία, ο Νάκης Αυγερινός, με την οικογένειά του.

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του ευγενούς Ηλείου πολιτικού Νάκη  Αυγερινού, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4504326223194001317

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item