Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος (Πεντηκοστό)

Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος  (Πεντηκοστό)

Το διάστημα του μεσοπολέμου
Β΄ Ελληνική δημοκρατία 1927-1935

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Για δεύτερη φορά λοιπόν στην ιστορία του αρτιγέννητου ελληνικού κράτους, τα ηνία της χώρας τον Δεκέμβριο του 1926 αναλάμβανε διακομματική κυβέρνηση υπο τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, με την αξιοπρεπή διάρκεια του ενάμιση έτους, μέσα στο ρευστό και ευδιάπλαστο τότε πολιτικό μας τοπίο. Απο τα σπουδαία επιτεύγματα αυτής της υπερκομματικής κυβέρνησης ήταν η ψήφιση του νέου Συντάγματος του 1927 στις 3 Ιουνίου του 1927, το οποίο μετά την ψήφισή του  δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδος της κυβερνήσεως.  Και το σύνταγμα του 1927 ήταν σαφώς πιο δημοκρατικό απο αυτό του 1875. Όριζε με σαφήνεια ότι πλέον ο αρχηγός του κράτους δεν θα είναι κληρονομικό τω δικαιώματι ο βασιλεύς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλέγεται.  Ήταν πραγματικά μια ρηξικέλευθη διάταξη που κατέτεινε πρός την θεσμική ολοκλήρωση και την δημοκρατική ακεραίωση του ελληνικού κράτους. Έτσι με την  πάροδο ενός ολόκληρου αιώνα απο την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1828 και την θέσπιση των πρώτων συνταγματικών μας διατάξεων, όπου προεβλέπετο κατά τα μέτρα και τις ανάγκες της εποχής προεδρικό πολίτευμα εναρμονισμένο με την παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια και ενώ απο το 1833 στην Ελλάδα υφίστατο μοναρχία και στη συνέχεια βασιλευομένη δημοκρατία, το 1927 η Ελλάδα κατακτούσε κα με συνταγματική κατοχύρωση την προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εκκινούσε έτσι το δεύτερο διάστημα της ελληνικής δημοκρατίας, η Β΄ ελληνική δημοκρατία. Η κυβέρνηση Ζαΐμη στις αρχές του 1928 παραιτήθηκε και την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Στόχος του τότε ήταν όπως ευθαρσώς είχε δηλώσει στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός των θεσμών του ελληνικού κράτους και ο συγχρωτισός του με τον βηματισμό των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο Βενιζέλος κυβέρνησε αυτή την περίοδο της πρωθυπουργίας του για τέσσερα ολόκληρα χρόνια έως την άνοιξη του 1932 και εφήρμοσε ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που πάντα ήταν στη φύση της πολιτικής του ιδιοσυγκρασίας. Τον Μάιο όμως του 1932 λίγο πρίν κλείσει δηλαδή τον κύκλο της κοινοβουλευτικής του θητείας ο οποίος είχε προκύψει απο τις εκλογές της 19-ης Αυγούστου του 1928 και στις οποίες το κόμμα των Φιλελευθέρων είχε θριαμβεύσει λαμβάνοντας το εκπληκτικό ποσοστό του 61%, παρητήθη. Και την παραίτησή του ακολούθησε μια μακρά περίοδος εντόνου πολιτικής αστάθειας, που άνοιξε τις πύλες στο πολιτικό μας σύστημα για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Ιωάννου Μεταξά. Πως όμως εξελίσσονται τα κυβερνητικά μας δρώμενα ; Ας παρακολουθήσουμε τα πολιτικά στιγμιότυπα της εποχής. Τον Βενιζέλο διαδέχθη στην πρωθυπουργία ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που παρητήθη και αυτός σε 12 μόλις ημέρες. Ακολουθεί και πάλι κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τρείς μήνες, για να αναλάβει την πρωθυπουργία για δυόμιση μήνες ο Παναγής Τσαλδάρης, να επανακάμψει για δυο μήνες ο Ελευθέριος Βενιζέλος, για τέσσερις μόλις ημέρες ο πρόεδρος του Στρατοδικείου, που δίκασε επ΄εσχάτη προδοσία τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής Καταστροφής στρατηγός Αλέξανδρος Οθωναίος και να φθάσουμε σε μια σταθερότερης πνοής κυβέρνηση στις 10 Μαρτίου του 1933, του Παναγή Τσαλδάρη για δυόμιση χρόνια. Θα ακολουθήσει στρατιωτικό κίνημα στις 10 Οκτωβρίου του 1935 του Γεωργίου Κονδύλη. Απο το 1932 λοιπόν και εντεύθεν εκδηλώνεται μια άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια που υπονομεύει κάθε προσπάθεια αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Στην φωτογραφία ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και σπουδαίος νομομαθής Παναγής Τσαλδάρης, ο οποίος αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία στις 10 Μαρτίου 1933, έμεινε στα ηνία της χώρας για δυόμιση χρόνια, σπάζοντας τον επικίνδυνο κύκλο της πολιτικής αστάθειας. Την πρωθυπουργία του διέρρηξε με την έκθεσμη στρατιωτική του εκτροπή – πραξικόπημα, ο στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης στις 10 Οκτωβρίου του 1935.  Συνεχίζεται …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4842879780356880314

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item