Κωνσταντίνος Βουδούρης Ο ευρυμαθής Ηλείος πολιτικός !

Κωνσταντίνος Βουδούρης
Ο ευρυμαθής Ηλείος πολιτικός !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με κεντρώους πολιτικούς προσανατολισμούς και λαμπρές επιστημονικές περγαμηνές για την εποχή του, ο Κωνσταντίνος Βουδούρης αποτέλεσε μια απο τις αξιόλογες πολιτικές φυσιογνωμίες των ιερών χωμάτων της Ολυμπίας. Είδε το φώς της ζωής το 1889 στην Κάτω Φιγαλεία (Ζούρτσα) της Ολυμπίας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 1914 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Καποδιστριακού ιδρύματος. Ακαδημαϊκός τίτλος περίοπτος για την εποχή του. Με την αποπεράτωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, άσκησε το επάγγελμα του νομικού. Ενεργοποιήθηκε πολιτικά απο νεαρή ηλικία, στον χώρο των εκάστοτε διαμορφούμενων κομματικών σχηματισμών της κεντρώας παράταξης. Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα εξελέγη κατ΄ επανάληψη  βουλευτής. Πρωτίστως ως πληρεξούσιος και βουλευτής Ολυμπίας και κατόπιν ως βουλευτής Ηλείας. 

Ειδικότερα εξελέγη πληρεξούσιος και βου-λευτής Ολυμπίας κατά τα έτη 1924, 1928, 1932, 1936 και βουλευτής Ηλείας το 1956 με το πολιτικό σχήμα «Δημοκρατικής Ένωσις» των Γ. Παπανδρέου- Σοφοκλή Βενιζέλου-Κων. Τσαλδάρη. Ανέλαβε χαρτοφυλάκιο ως Υφυ-πουργός Συγκοινωνιών το 1932 στην κυβέρ-νηση Αλεξάνδρου Παπαναστασίου. Ανέπτυ-ξε πολύπλευρη αρθρογραφία στις εφημερί-δες και αποτέλεσε τακτικό αρθρογράφο της Αθηναϊκής εφημερίδος το «ΒΗΜΑ». Ομιλούσε γαλλικά. Εκδήμησε το 1962 έχοντας πρωθύστερα διαγράψει με την ευήθη πολιτική του παρουσία, μια καμπύλη προόδου και δημιουργίας. Για τούτο απόλάμβανε της αγάπης και της εκτίμησης του ηλειακού λαού.

Στην 2-η φωτογραφία : Ο αξέχαστος Ηλείος πολιτικός Κωνσταντίνος Βουδούρης, που διέλαμψε με το ήθος και την ευρυμάθειά του.

Στην 1-η φωτογραφία :  Ο σπουδαίος Ηλείος πολιτικός Κωνσταντίνος Βουδούρης, σε μια σπάνια φωτογραφία, με τον κραταιό Γεώργιο Παπανδρέου το 1956, όπου και εξελέγη Βουλευτής της «Δημοκρατικής Ενώσεως» των Γ. Παπανδρέου- Σοφοκλή Βενιζέλου-Κων. Τσαλδάρη.

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Κωνσταντίνου Βουδούρη, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δι-καιώματα.*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5302735453636319529

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item