Κατανυκτική προσευχή, για τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Άγιο Νεκτάριο, στην Παναγία Κολοκυνθούς, (Λένορμαν) !

Κατανυκτική προσευχή, για τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Άγιο Νεκτάριο,
 στην Παναγία Κολοκυνθούς, (Λένορμαν) !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στην λαοφιλή περιοχή του Κολωνού – τέρμα της Λένορμαν – με τους έντιμους και ακέραιους ανθρώπους, που μυροβολούν την λεβεντομάνα φτωχολογιά,  αλλά και τα πολυφρόντιστα και παστρικά σπίτια τους και με την καθολική συμμετοχή του λαού του 4-ου Διαμερίσματος, αλλά πλήθος άλλων Αθηναίων από τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης, έλαβε πρίν λίγη ώρα χώρα σήμερα Παρασκευή 9-11-18, ο κατανυκτικός εσπερινός, για την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως. Της έξοχης αυτής ηθικά φυσιογνωμίας της ορθοδοξίας μας,  που υπέστη τα πάνδεινα από την κακοβουλία των ανθρώπων, αλλά που έχοντας εδραία την πίστη στον Χριστό μας, υπερκέρασε όλες τις διαβολές εναντίον του, παρήγε πολυμερές ανθρωπιστικό έργο, αλλά και θαύματα, που τα καταμαρτυρούσαν πιστοί του 19¬-ου αιώνα, των ημερών μας δηλαδή και αναγνωρίστηκε από την εκκλησία μας, ως μια από τις περίσεπτες θεολογικά μορφές της. Ο Άγιος Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, είδε το φως της ζωής το 1846 στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, για να καταλήξει μετά από μια πολύπλαγκτη θεολογικά πορεία επίσκοπος Πενταπόλεως και επίσκοπος  Αιγίνης. Όλη του η πορεία υπήρξε ακάνθινος, πορεία πόνου και μαρτυρίου. Αλλά με την απαρασάλευτη πίστη του στον λόγο του Θεού, την ανεκδιήγητη  σεμνότητα, καλοσύνη και πραότητά του, ανέδειξε με τον ενάρετο βίο του, την ηθική υπεροχή της Χριστανοσύνης μας, παρήγε ένα ασύλληπτων διαστάσεων ανθρωπιστικό και πνευματικό έργο – που τον κατέστησε γνωστό στα πέρατα της οικουμένης -  και κατετάγη δικαίως, στους κορυφαίους της Ορθοδοξίας. Ανάμεσα στα θαύματα του ιερού Νεκταρίου, αναφέρονται η ίαση ενός δαιμονισμένος ανθρώπου, που υφίστατο μαρτυρικά την τυραννία του σατανά, η αποθεραπεία ενός παραπληγικού που ήταν στο παρακείμενο κρεβάτι στο Νοσοκομείο Αρεταίειο με τον Άγιο Νεκτάριο, εγγίζοντας και μόνον την φανέλα του και ενώ ο Άγιος είχε κοιμηθεί, αλλά και πολλά άλλα, που καταδεικνύουν το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα, αλλά και την θεία χάρη που έφερε. Ακόμα γεγονός που κάμπτει και τους πιο δύσπιστους για την αγιότητα του επισκόπου Αιγίνης, είναι το ότι κατά την μεταφορά του σκηνώματός του, αυτό υπέκειτο στην έλλειψη της βαρύτητας, ήταν αβαρές ! ενώ από το μέτωπο του Αγίου, ανέβλυζε διαρκώς μύρο! Θεία σημεία ακλόνητα, επι των ημερών μας.

Στον ταπεινό Κολωνό, λοιπόν και στην Παναγία την Κολοκυνθού, επι της Λένορμαν, που έχει την ηθική τιμή να φέρει αποτμήματα των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, συνέρρευσε πλήθος κόσμου για να τιμήσει την ιερή μνήμη του επισκόπου Πενταπόλεως και να δεηθεί στην χάρη του, για να αντλήσει δύναμη και κουράγιο, αντίπερα στα πολυποίκιλα προβλήματα της παθογενούς εποχής μας. Και δέσποζε στην μεγάλη διασταύρωση της Αθήνας, Λένορμαν και Λεωφόρου Αθηνών, η λαμπροστόλιστη εκκλησία της Παναγίας, με τους πορφυρένιους σταυραετούς του Βυζαντίου – που κομίζουν την ηθική και πνευματική μεγαλουργία της αξεπέραστης αυτοκρατορίας – αλλά και την γαλανόλευκη, που νοερά υπόμνίζει την αξεδιάλυτη συμπόρευση της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Με την αδιάλειπτη φροντίδα και αγάπη του ευσεβούς Αρχιμανδρίτη πατρός Φιλοθέου Θεοδωρόπουλου, αλλά και των ευγενών εθελοντών και των κυριών του φιλοπτώχου ταμείου, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, για το πανηγυρικό διήμερο, στην κατανυκτική Παναγία την Κολοκυνθού. Της δοξολογιακής και ευχαριστιακής λειτουργίας χοροστάτησε, ο Αρχιμανδρίτης κ-ος Φιλόθεος – που είναι και προϊστάμενος του ναού – συγχοροστατούντος Πατέρα από το Ιερό Μοναστήρι του Σινά, αλλά και άλλων ιερέων από παρακείμενους ναούς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, στους παράπλευρους δρόμους της εκκλησίας, και υπο την συνοδεία των φιλαρμονικών του Δήμου Αθηναίων, αλλά και της Αστυνομίας, που σκόρπισαν με τις γλυκύτατες νότες τους, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στο χριστεπώνυμο πλήθος της λιτανείας. Διάστικτοι οι κάτοικοι του Κολωνού έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την σεπτή εικόνα του Αγίου και προσεύχονταν κατανυκτικά, να τους προστρέξει με την χάρη του, στους δύσβατους δρόμους της ηθικά σκληρής εποχής μας. Στιγμές συγκίνησης για όλους μας, που τεκμηριώνουν τους ακατάλυτους δεσμούς του ελληνικού λαού, με το ευγενές ήθος της Ορθοδοξίας. Με την επάνοδο της πομπής στην εκκλησία και αφού προηγήθηκε δέηση, στον ξενώνα, που κατασκεύασε με τις μαρτυρικές της
οικονομίες και τις άοκνες προσπάθειες του πατρός Φιλοθέου, η ενορία της Παναγίας, τον λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλόθεος και αφού διεβίβασε τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κάλεσε τους πιστούς, να αντλήσουν διδάγματα από την ηθικά ενάρετη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και κάτω από τις στοργικές φτερούγες τη εκκλησίας, να πορευτούν στην ζωή τους προοδευμένα, με αγάπη, αλληλεγγύη για τους αδυνάτους, καλοσύνη και ευπροσηγορία για τον πλησίον και προπαντός ακλόνητη πίστη, στον μεγαλοδύναμο και ελεήμονα Θεό. Ευχήθηκε δε σε όλους, τόσον ο εορτάζων Άγιος Νεκτάριος, όσο και η άχραντος Παναγία, που είναι οι Έφοροι της εκκλησίας, να τους χαριτώνουν και να τους δίνουν στην άξια ζωή τους, υγεία και ηθική ευημερία. Συνακόλουθα ο πατέρας Φιλόθεος ευχαρίστησε το ενοριακό συμβούλιο, τους εθελοντές και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου για τις άοκνες προσπάθειες τους, στην άρτια επιμέλεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων, αλλά και τις φιλαρμονικές του Δήμου Αθηναίων και της Αστυνομίας, για την ευγενική και αισθητικά πολύχρωμη παρουσία τους.

Και του χρόνου με υγεία αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο Άγιος Νεκτάριος, να σας χαρίζει υγεία και να λαμπρύνει τις οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα ! παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου :

Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ, ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4580460310087626447

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item