Ηθικός αίνος για τα Εισόδια της αειπαρθένου Μαρίας, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού !

Ηθικός αίνος για τα Εισόδια της αειπαρθένου Μαρίας, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική παρουσία του ευσεβούς λαού του 3-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, εορτάστηκε σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού, η θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Παναχράντου Παναγίας – μητέρας απάντων των Ελλήνων – και κορυφώθηκαν οι επετειακές, λατρευτικές εκδηλώσεις, επι τη συμπληρώσει 100 ετών (1918-2018) από την εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας, της Οδηγήτριας της Μυροβλήτισσας. Κατά την ορθόδοξη παράδοση η ευλαβής σύζυγος του Ιωακείμ Άννα, που ήταν στην μέχρι τότε ζωή της άκληρη, προσεύχονταν ευλαβικά στον Θεό και τον παρακαλούσε, να τις χαρίσει ένα παιδί που τόσο της έλειπε, θα λάμπρυνε ηθικά τη ζωή της και θα το αφιέρωνε στην χάρη του. Και ο πανάγαθος Θεός όχι μόνο εισάκουσε τις προσευχές της, αλλά την ευλόγησε συνάμα, να γεννήσει ένα κοριτσάκι την Παναγία, που επέπρωτο να φέρει στον κόσμο τον Μεσσία μας και Σωτήρα, Ιησού Χρηστό και να συμβάλει στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Πράγματι τηρώντας την υπόσχεσή της η σεμνή Άννα, όταν έγινε η Μαρία τριών χρονών, την οδήγησε στην εκκλησία και την παρέδωσε στον Αρχιερέα Ζαχαρία. Ο Ζαχαρίας πήρε την αειπαρθένο Μαρία και την εισήγε στα Άγια των Αγίων, χώρος στον οποίο δεν είχε προσπέλαση κανείς εκτός από τον ίδιο, γνωρίζοντας – κατόπιν αποκαλύψεως του Θεού - τον μείζονα ρόλο που θα διαδραμάτιζε η Αγία κόρη, για την σωτηρία του κόσμου. Στα εσώτερα του ναού η Παρθένος Μαρία θα παραμείνει για δώδεκα χρόνια, τρεφόμενη όλο αυτό το διάστημα, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, με τροφή που την προμήθευε από τα ουράνια. Από τα Άγια των Αγίων, η Παναγία θα εξέλθει, όταν ήλθε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.


Στον πανέμορφο Βοτανικό λοιπόν,  που πάντα κομίζει την ευγένεια και την αυθεντικότητα της γνήσιας λαϊκής ψυχής, με τα πολυφρόντιστα και νοικοκυρεμένα σπίτια του – τα γεμάτα πάστρα και αγάπη για τις κλασικές αρετές της ελληνικής ζωής , των ανθρώπων του μόχθου– και στον λαμπροστόλιστο ναό της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτισσας, που ξεχείλιζε από την αγάπη και την ηθική φροντίδα του αξίου Αρχιμανδρίτη, Πανοσιολογιωτάτου Ανδρονίκου Αλεξάκη, των ευγενών εθελοντών του ναού και των αόκνων κυριών του φιλοπτώχου ταμείου, συνέρρευσε μαζικά ο ευλαβής λαός των Αθηνών, για να τιμήσει την πανάχραντο Παναγία μας, την μητέρα όλου του ελληνισμού. Την στοργική μητέρα του εκλεκτού από την ιστορία γένους των Ελλήνων, που σε όλες τις κρίσιμες καμπές του, προέταξε τις στοργικές – μητρικές της φτερούγες, για να το σώσει «εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον» ! Γιατί η Παναγία μας, η άμωμος μητέρα, είναι «Και των προ αυτής αιτία και των μετά αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» !


Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ.  Θεόκλητος συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού πατέρα Ανδρόνικο, αλλά και από άλλους ιερείς παρακείμενων ναών, που προσήλθαν για να τιμήσουν την άχραντη μνήμη της Παναγίας μας. Με το πέρας της δοξολογιακής λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού της Αγίας Μαρκέλλης -  Σπύρου Πάτση – υπο το ευφρόσυνο ηχόχρωμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυνε με την καλαίσθητη παρουσία της, την πανηγυρική εορτή. Ακένωτα τα κοιτάσματα της ευσέβειας του λαού του Βοτανικού, που ένδακρυς από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών έραινε με άνθη και μύρα, την σεπτή εικόνα της παναμώμου Δέσποινας της Ορθοδοξίας μας. Και διάστικτοι από συγκίνηση για την ιερή ημέρα της μνήμης των Εισοδίων της Παναγίας, όλοι οι παρακολουθούντες την ευλαβική λιτανεία, επροσεύχοντο στην Πλατυτέρα να τους χαρίζει υγεία, αλλά και ψυχικές δυνάμεις, για να αντιπαρέλθουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της, άστατης ηθικά εποχής μας. Με την επάνοδο της πομπής στον ναό, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος αφού διεμήνυσε το μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την μείζονα εορτή της παναχράντου Παναγίας μας, κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήθος, να αντλήσει διδάγματα από την άμωμη και ενάρετη ζωή της Αειπαρθένου Μαρίας και με την ευλογία της, να πορευτεί σε δρόμους χριστιανικής αρετής και ευημερίας. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης Ανδρόνικος Αλεξάκης και αφού ευχαρίστησε από καρδιάς, τον ευλαβή λαό των Αθηνών, για την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Πανηγύρεως, τους ευγενείς εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου και το ενοριακό συμβούλιο, για την συμβολή τους στην αρτιότητα των εκδηλώσεων, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων για την έξοχη αισθητική της παρουσία, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε σε όλους τους Χριστιανούς, η Παναγία να τους χαρίζει υγεία, να χαριτώνει τη ζωή τους και να τους οδηγεί στα υψηλότερα ηθικά σκαλοπάτια της ζωής.

Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένοι μου Αθηναίες και Αθηναίοι και η Παναγία – «τερπνή και καλή, άσπορος και άφθορος» - να σκέπει τις αξιοπρεπέστατες οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναγίας :
«Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις».

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6076015152982943115

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item