Το νέο γεωστρατηγικό μας status !

Το νέο γεωστρατηγικό μας status !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μείζονα γεγονότα διαδραματίζονται στον ανακαθορισμό των σχέσεων Ελλάδος με τις ΗΠΑ, δοθέντος ότι η Τουρκία προξενεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι δημιουργείται ένας νέος γεωστρατηγικός πόλος, που διατρέχει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και απολήγει στην Πολωνία. Δηλαδή χώρες που συνεργάζονται με  τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους παράσχουν στρατιωτικά υποστηρίγματα, βάσεις, χρήση υποδομών κ.α. Παράλληλα στην υπερδύναμη, αναλύουν την συμπεριφορά της Τουρκίας με τις διπλω-ματικές παρενέργειες που δημιουργεί και διαμορφώνουν ένα καινούριο πλαίσιο, για το δυνητικό ενδεχόμενο, που η Τουρκία συνεχίσει την αποσύνδεσή της, από την δυτική σφαί-ρα επιρροής. Αρμόδιος για αυτό το διπλωματικό «project» είναι ο υφυπουργός Εξωτερι-κών των Αμερικανών για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Γουές Μίτσελ. Αλλά διεξοδικότερη ανάλυση στην νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, θα γίνει στην ειδική συζήτηση που θα λάβει χώρα στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τις γεωστρατηγικές σχέσεις των δυο χωρών.

Την ίδια ωστόσο ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, έχουμε και άλλες εξελίξεις, που ενώ δεν κάνουν «κρότο», είναι μείζονος σημασίας σαν διπλωματικά γεγονότα. Ειδικότερα ο αρχη-γός των ενόπλων δυνάμενων της Κύπρου, συναντάται με τον αντίστοιχο αμερικανό και ακόμα πιο πέρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σε προγενέστερους χρόνους, δεν είχαμε τέτοιου κύρους συναντήσεις και σίγουρα δεν πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας διπλω-ματικής «καθημερινότητας». Που θα καταλήξουν όλα αυτά και τι συνεπάγονται για την διπλωματική και γεωστρατηγική θωράκιση Ελλάδος και Κύπρου; είναι ένα ερώτημα, που με προσοχή θα πρέπει να εξετά-σουμε, χωρίς να σηκώσουμε τον πήχη πολύ υψηλά ! Είναι βέβαιον ωστόσο, ότι κάτι κινείται δυναμικά στην περιοχή μας και «έρχονται εξελίξεις». Και καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις αλλαγές, υπήρξαν οι θερμές σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ. Χρειάζεται ψυχραιμία και πολύ μετρημένη αποτίμηση των γεγονότων. Γιατί κανείς δεν μας εγγυάται τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, στην περίπτωση ενός επεισοδίου στο Αιγαίο ή και πιο νότια !

Η Ελλάδα επιβάλλεται να ανακαθορίσεις τις στοχεύσεις της και να διεκδικήσει τη αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της status και της εθνικής της ασφάλειας, με όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή της. Συντελούνται κινήσεις που δεν μας είναι γνωστές, αλλά είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πρώτιστο όμως μέλημα της χώρας μας, θα πρέπει να είναι οι εγγυήσεις για την εθνική της ασφάλεια. Και στα πλαίσια της διεύρυνσης της αμυντικής μας ομπρέλας, θα ήταν γόνιμο κάποια στιγμή να πραγματο-ποιηθεί καμία περιπολία, από αμερικάνικα πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο. Σαφώς και αν πραγματοποιηθεί ένα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους, δεν αναμένουμε την εμπλοκή κάποιου άλλου να πολεμήσει υπέρ μας. Όμως το μήνυμα της αποτροπής, που σηματοδο-τούν ορισμένες κινήσεις, για να αποφύγουμε την ώρα της σύγκρουσης, είναι καταλυτικό !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4477039991093005167

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item