Η Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανική Δεσποτεία, η Γ΄ λευτεριά

Η Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανική Δεσποτεία, η Γ΄ λευτεριά  

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 18-ο)

Υπο την δεσποτεία της αλβανικής κυριαρχίας, το μέλλον του βορειοη-πειρωτικού ελληνισμού προδιαγρά-φονταν ζοφερό. Διώξεις ανηλεείς, κυνηγητό, απηνείς διωγμοί  και προσπάθεια αποχριστιανοποίησης και αποδόμησης της εθνικής ιδιοπρ-οσωπείας του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, ήταν στην ημερήσια διάταξη, από το αλβανικό καθε-στώς.  Ήδη από την δεκαετία του ’20, οπότε η τραγική Βόρειος Ήπειρος πέρασε και πάλι στην αλβανική κυριαρχία, το αλβανικό καθεστώς  προσπάθησε και ως ένα σημείο πέτυχε, να αλλοτριώσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα των Βορειοηπειρωτών. Πάντοτε σε όλα τα διαστήματα της ειδεχθούς ξενικής κυριαρχίας, ο συνδετικός κρίκος της αρραγούς ενότητας του ελληνισμού, ήταν η παιδεία και η ορθοδοξία. Και ο αλβανικός εθνικισμός έβαλλε και κατά των δυο αυτών κορυφαίων δομών της εθνικής μας ιδιοσυστασίας. 

Σε πρώτη φάση το αλβανικό καθεστώς την δεκαετία του 1920, εξαπέλυσε οργανωμένο κυνηγητό εναντίον της ορθόδοξης εκκλησίας. Και μάλιστα πέτυχε με καταναγκαστική μέθοδο, να ακρωτηριάσει την ορθόδοξη εκκλησία της Βορείου Ηπείρου, από την μητρική εκκλησία του οικουμενικού πατριαρχείου και να την καταστήσει υποχείριό του. Ως δεύτερο βήμα που επέλεξε ο αλβανικός εθνικισμός για να χτυπήσει και να υπονομεύσει την εθνική ιδιοπροσωπεία των Βορειοηπειρωτών, ήταν να περιορίσει δραματικά την ελληνική γλώσσα και να θεσπίσει παντού ως βασική γλώσσα τα αλβανικά. Μετά την ορθόδοξη ταυτότητα των τραγικών βορειοηπειρωτών, σειρά είχε τώρα ο μεγάλος εθνικός πυλώνας η παιδεία. Με την έλευση της δεκαετίας του ’30, ο αλβανός βασιλιάς Ζώγου, εξαπέλυσε συντονισμένη προσπάθεια εναντίων των ελληνικών σχολείων. Κατόρθωσε να κλείσει την πλειονότητα των ελληνικών σχολείων και να εμπεδώσει καθεστώς ηθικής τρομοκρατίας, εναντίων
των λειτουργών της ελληνικής παιδείας. Όλοι οι δάσκαλοι, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς τους που αγωνιούσαν  για να διδαχτούν τα βορειοηπειρωτόπουλα τα ελληνικά γράμματα, εκδιώχτηκαν σκληρά. Προκειμένου οι μαθητές να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε αυτές τις διώξεις, απείχαν για ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό έτος από τα μαθήματά τους, ενώ η επίσημη βορειοηπειρωτική κοινότητα κατήγγειλε τις διώξεις στο δικαστήριο της Χάγης, όπου και τελικά δικαιώθηκε. Με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο αλβανός βασιλιάς Ζώγου, υποχρεώθηκε να επιτρέψει την λειτουργία των ελληνικών σχολείων και πάλι. Προϊόντος του χρόνου η Αλβανία κατέστη ιταλικό προτεκτοράτο και η διαμόρφωση τόσο της εξωτερικής, όσο και ης εσωτερικής της πολιτικής, εξαρτιόνταν πλήρως από τις βουλές του ιταλικού στέμματος.  Κορύφωση του εθνικού της εξανδραποδισμού από την Ιταλία, ήταν η επίσημη αναγνώρισή της στις 10 Ιουνίου του 1940, ότι ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με όλα τα κράτη, με τα οποία συγκρούεται η Ιταλία. Και με την έκσπαση του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940, πλάι στις ιταλικές μεραρχίες που προσέβαλλαν του ελληνικού πατρίου εδάφους, επιτέθησαν και αλβανικές. 

Όμως ο απαράμιλλος ηθικά και ένδοξος ελληνικός στρατός, που έγραψε με την μοναδική εποποιία του, χρυσές σελίδες δόξης στην παγκόσμια ιστορία, παρέλασε ακάθεκτος για μια ακόμα φορά, στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου και την απελευθέρωσε για τρίτη φορά. Και καθώς ο τιμημένος ελληνικός στρατός, έμπαινε σε μια μια τις βορειοηπειρωτικές πόλεις ελευθερωτής, γίνονταν  δεκτός με εκδηλώσεις άφατης συγκίνησης και πατριωτισμού. Αφότου τελείωσε ο οδυνηρός και αιματηρότατος Μεγάλος Πόλεμος, στον οποίο η Ελλάδα είχε καταβάλλει αναλογικά τον βαρύτερο φόρο αίματος, ενώ είχε παράλληλα υποστεί σε επίπεδο υποδομών, μια απείρων διαστάσεων εθνική καταστροφή,  η ελληνική κυβέρνηση  έθεσε μετ΄ επιτάσεως το εθνικό αίτημα της ένωσης της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, στην περίφημη Διάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων. Ειδικώτερα συγκροτήθηκε ειδική διπλωματική ομάδα, που υπο τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, επισκέφθηκε το Παρίσι, για να καταθέσει τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Το αίτημα της ενώσεως της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων, που συνίστατο από τις Γαλλία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ρωσία. Πάραυτα το παραπάνω Συμβούλιο Εξωτερικών, ενώ επελήφθη το 1946 και άλλων δυο αντίστοιχων με το Βορειοηπειρωτικό ζητημάτων, ήτοι του Αυστριακού και του Γερμανικού -  το μεν Αυστριακό διευθετήθηκε το 1956, το Γερμανικό το 1990 - το Βορειοηπειρωτικό παρέμεινε έως σήμερα εκκρεμούν. Για να καταστεί για μια ακόμα φορά ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, έρμαιο των γεωστρατηγικών παιγνίων των ισχυρών ! Συνεχίζεται …

Στις φωτογραφίες :

(1) η περίφημη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946, στην οποία τέθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Ντίνο Τσαλδάρη, το ζήτημα του Βορειοηπειρωτικού, τον οποίο συνεπικουρούσαν οι τ. υπουργοί μας των Εξωτερικών Ρέντης και Πολίτης, καθώς και άλλοι έμπειροι Έλληνες Διπλωμάτες

(2) Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης

(3) Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας της εποχής (1940) «Ασυρμάτου», που αναγγέλλει την προέλαση του τιμημένου ελληνικού στρατού, στην Βόρειο Ήπειρο, την οποία απελευθερώνει για Τρίτη φορά. Μέρες εθνικής έξαρσης και χαράς, για την ασύλληπτη στα παγκόσμια χρονικά, εποποιία του ΄40 ! Δυστυχώς για την τραγική Βόρειο Ήπειρο, θα τις διαδεχτεί ο άφατος πόνος και η θλίψη, αφού θα χαθεί για μια ακόμα φορά, στα δόλια παίγνια της διεθνούς διπλωματίας !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2889498315817541616

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item