Για ένα δημιουργικό αναστοχασμό του ελληνισμού !

Για ένα δημιουργικό αναστοχασμό του ελληνισμού !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μόλις σε δυο χρόνια από το 2021, η Ελλάδα θα έχει συμπληρώσει 200 χρόνια ! απελεύθερου βίου και συστάσεως της, σε σύγχρονο κράτος, με θεσμούς, σύνταγμα και διοικητική οργάνωση. Σε κάθε τέτοιο λοιπόν σημαντικό ιστορικό ορόσημο, είναι γόνιμος, αλλά και επιβεβλημένος, ο εθνικός αναστοχασμός. Να ελέγξουμε έτσι, τι διαδρομή διανύσαμε, που τα πήγαμε καλά και που υστερήσαμε, ως λαός και χώρα. Και συνακόλουθα, να στοχοθετήσουμε τα νέα μας προτάγματα για το μέλλον. Είναι επιβεβλημένος αυτός ο αναστοχασμός, για να ξαναβρούμε τον ορθό προσανατολισμό μας. Δυστυχώς παρήλθαν φέτος δέκα χρόνια οδυνηρής κρίσης, για την πατρίδα μας. Απωλέσαμε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, την εθνική μας αυτοπεποίθηση, τα τάλαντά μας, τις αρετές μας και μοιραία παραιτηθήκαμε. Αν συνεχιστεί αυτή η μοιραία θεώρηση των πραγμάτων, αναπόδραστα θα βυθιστούμε στην θανατηφόρα εθνική παρακμή. 

Επιχειρώντας μια σύντομη ματιά στην πρωθύστερη ιστορία μας, θα δούμε, ότι είχαμε καλές εθνικές επιδόσεις. Η ταπεινή και βαλκανική «ψωροκόσταινα», βγαίνοντας από τετρακοσίων ετών, «απαραδειγμάτιστη δουλεία» το 1821, κατάφερε πολλά και λαμπρά επιτεύγματα. Και προπαντός να γιγαντωθεί, οικονομικά και κοινωνικά με πυρετώδεις ρυθμούς. Υπέστη ακόμα εθνικές λαίλαπες, ήτοι εμφυλίους, κατοχές, κράχ οικονομικά (1893 Τρικούπης), πολέμους και κατάφερε ωστόσο να σταθεί όρθια και να ανασυσταθεί από την τέφρα της. Ιδία μετά τον Β ΄παγκόσμιο πόλεμο, επέτυχε η χώρα ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ συνάμα, κατόρθωσε να καταστεί μέλος των πιο μεγάλων και επίζηλών κλάμπ της Δύσης. Αντιμετώπισε οδυνηρές ήττες, αλλά τις υπερκέρασε με επιτυχή τρόπο.

Στην μακραίωνη αυτή ιστορική της πορεία, η Ελλάς έκανε τις ορθές πάντα γεωπολιτικές επιλογές και κατόρθωσε την επαύριο, ούσα στο σωστό μέρος της ιστορίας, να εξαργυρώσει την νικηφόρο συμμετοχή της και να πάρει σημαντικά ανταλλάγματα. Αυτή η εθνική μεγαλουργία και στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, όπως και στον Β΄ μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο, δεν ήταν αυτονόητη !!! Μαζί με το επαγόμενο ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων, για το «μαγαζί γωνία» την Ελλάδα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο το γεγονός, ότι στις κρίσιμες εθνικές μας καμπές, ο ελληνικός λαός, επέλεξε μεγάλου αναστήματος ηγέτες, που κατηύθυναν τον τόπο σε ασφαλή και απάνεμα λιμάνια ! Καθώς ζούσαν αυτοί οι μεγάλοι της ελληνικής πατρίδας, υπέστησαν τα πάνδεινα, ήτοι ταπεινώσεις, εξευτελισμούς, δολοφονικές απόπειρες (Βενιζέλος), εξορίες (Καραμανλής-αναγκαστική) και εν τέλει και φόνους (Καποδίστριας), αλλά τους δικαίωσε η ιστορία. Και σε κάθε περίπτωση, η αδέκαστη ιστορική κρίση, τους συμπεριφέρεται πολύ πιο έντιμα, από ότι οι ψηφοφόροι της εποχής τους !!!

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν πολύ πιο οδυνηρά, όταν ο ελληνικός λαός, υπετάχθη στην γοητεία των ωραίων λόγων και παρέκαμψε τον δύσκολο δρόμο των έργων. Κάναμε πολλές φορές αυτό το μέγα ιστορικό λάθος, διότι η μεσογειακή μας ιδιοσυγκρασία, γοητεύεται από την ομορφιά των λόγων, των δημαγωγών ηγετών μας και αποκρούει ενίοτε, την επώδυνη οδό των έργων.  Στην ίδια επικίνδυνη όχθη του ποταμού βρεθήκαμε, όταν ο ελληνικός λαός διχάστηκε. Και βιώσαμε αυτή την εθνική τραγωδία αρκετές φορές στον πολυκύμαντο εθνικό μας βίο. Τέλος υποστήκαμε ως χώρα πελώριες εθνικές ζημιές, όταν από έλλειψη ιστορικής φρόνησης, υποτιμήσαμε τους αντιπάλους και τις γεωστρατηγικές ισορροπίες γύρω από αυτούς. Τα τραγικά εθνικά ορόσημα του 1897, του 1922 και του 1974, είναι απόρροια των πιο πάνω εθνικών κακοδαιμονιών.

Τούτες τις μέρες βιώνουμε ένα επίσης σοβαρό κενό εθνικής ηγεσίας, με την επιζήμια εθνικά κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να παλαβοδαίρνει στον ωκεανό των τραγικών της αποτυχιών. Και την ίδια ώρα, Τουρκία, παρά τις όποιες εσωτερικές της διαιρέσεις, προβάλλει απειλητικά δίπλα μας, με τις γνωστές καθημερινές της προκλήσεις. Επιβάλλεται λοιπόν να αναστοχαστούμε εθνικά και να γίνουμε και πάλι μια δυνατή χώρα, με σημαίνοντα ρόλο, στην περιοχή μας, αξιοποιώντας παραγωγικά τις μεγάλες δυνατότητες και τις αρετές μας, που εκπηγάζουν, από τον φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό μας πλούτο. Κοιτάζοντας το ιστορικό μας παρελθόν, δεν τα πήγαμε και άσχημα τελικά. Σήμερα όμως επιβάλλεται να θέσουμε μεγάλους και μικρούς εθνικούς στόχους, που θα μας βγάλουν από την παρούσα κρίση και θα μας επανατροχιοδρομήσουν ξανά, σε πορεία ευημερίας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 549889068752555202

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item