Τα νέα μεγάλα προτάγματα της Ευρώπης !

Τα νέα μεγάλα προτάγματα της Ευρώπης !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αναφύεται συχνά  - πυκνά τον  τε-λευταίο καιρό στο δημόσιο διάλογο το ερώτημα, πιο ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Ευρώπη, σήμερα που ο Ντόναλντ Τράμπ, με τις ρη-ξικέλευθες πολιτικές του, αναδια-τάσσει παγκοσμίως τις σφαίρες γεωστρατηγικής ισχύος. Αλλά οιοσδήποτε ρόλος γεωπολιτικού παίκτη της Ευρώπης παγκοσμίως, με μείζονα συμμετοχή στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια, δεν νοείται χωρίς την πρωταγωνιστι-κή παρουσία της Γερμανίας, που έχει ξεχωριστές επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς.  Το Ηνωμένο Βασίλειο που και αυτό κατά παράδοση, παρουσιάζει σπουδαίες ικανότητες στα θέματα γεωστρατηγικής και άμυνας, διέρχεται σήμερα μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, με την τραγωδία του Brexit, που τόσο αλόγιστα και επιπόλαια η πολιτική του τάξη, δρομολόγησε αυτοπαγιδευμένη ! Ενώ και η Γαλλία, που παρουσιάζει ενίοτε ορισμένες αναλαμπές ισχύος, με τις εξαγγελίες του Μακρόν, έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα να λύσει, για να μπορέσει να εισφέρει ζωτικά, σε ένα υψηλού κύρους διεθνές ευρωπαϊκό power game !

Μπορεί όμως η υπόλοιπη Ευρώπη, πέρα από τις τρείς πιο πάνω ηγέτιδες δυνάμεις της, να αποδεχτεί την Γερμανία, σε ρόλο και γεωστρατηγικού ηγέτη, την ώρα που κανοναρχεί τις λειτουργίες της γηραιάς ηπείρου, σε οικονομικό επίπεδο; Να την αναγάγει δηλαδή σε τυπικό κλειδοκράτορα του ευρωπαϊκού συνασπισμού, που θα ελέγχει και θα ορίζει τα πάντα ; Και ακόμα παραπέρα, πόσο είναι διατεθειμένη και η ίδια η Γερμανία, έστω και αν το υπαγορεύει το γεωστρατηγικό momentum, να αναλάβει έναν τόσο κεντρικό ρόλο, με την διεύρυνση των στρατιωτικών και διεθνοπολιτικών της υποχρεώσεων παγκοσμίως ; Όταν η ίδια η παγκόσμια ιστορία – με το οδυνηρό παρελθόν της Γερμανίας στους δυο προηγούμε-νους παγκοσμίους πολέμους – επιβάλει σε μια μερίδα της γερμανικής πολιτικής τάξης, μια συστολή και επιφύλαξη, έναντι τέτοιων προκλήσεων, ενώ ένεκα του φυσικού τους συντηρητισμού, δεν προτίθενται οι Γερμανοί να εμπλακούν, σε μεγάλα διεθνοπολιτικά παιχνίδια, που θα απαιτήσουν αυξημένα οικονομικά κονδύλια, για σκοπούς όχι αμιγώς δικούς τους. Πάραυτα κομμάτι της γερμανικής ηγεμονεύουσας πολιτικής τάξης, προεξαρ-χούσης της κ-ας Μέρκελ ,αντιλαμβάνεται την πρόκληση και προσπαθεί δειλά – δειλά, να εκπέμψει ένα στίγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικές οι τελευταίες διαφωνίες της Άνγκελας Μέρκελ, με τον Ντόναλντ Τράμπ, σχετικά με τον αγωγό North Stream, τις εξωτερικές σχέσεις της Γερμανίας με την Ρωσία, την χρήση κινεζικών τεχνολογιών στα επικοινωνίες, αλλά και το ζέον θέμα των κυρώσεων, απέναντι στο Ιράν. Όλα τούτα δείχνουν ότι η Γερμανία, απέναντι στον πλανητάρχη,  «κλωτσάει» ! Η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά αυτά τα διαδραματιζόμενα, ωστόσο δεν έχει την δύναμη, να έχει κάποιο ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο. 

Υπάρχει όμως και ένα κομβικό σημείο, που προτάσσει η γερμανική πολιτική ελίτ, σχετικά με τον αν θα καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να σηκώσει το γάντι των προκλήσεων και να παίξει έναν κεντρικό γεωστρατηγικό ρόλο, παγκοσμίως. Είναι αυτό το θέμα της ομοφωνίας, στους κόλπους του ευρωπαϊκού συνασπισμού, σχετικά με τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.  Υποδεικνύουν δηλαδή την αλλαγή του τρόπου των αποφάσεων, από την ομοφωνία που ισχύσει σήμερα, στην ενισχυμένη πλειοψηφία, κάτι που θα  προσδώσει στην Ένωση, ταχύτητα στις κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και διεθνοπολιτική ευελιξία.  Η Ελλάδα σταθερά αντιτίθεται σε μια τέτοια κομβική αλλαγή, διότι θα απολέσει το δικαίωμα του βέτο, ιδίως απέναντι στην Τουρκία, αλλά και άλλων επιθετικών γειτόνων μας. Έναντι έτσι αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής, θα μπορούσε να ζητήσει αντισταθμιστικά για να συναινέσει, την ρητή και κατηγορηματική εγγύηση των συνόρων της, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε δεν θα της είναι πλέον «χρήσιμο» το δικαίωμα του βέτο, στην λογική της προάσπισης της άμυνάς της. Πρόκειται σαφώς για μια μεγάλη εθνική προτεραιότητα, που μπορεί μεθοδικά και με κατάλληλους διπλωματικούς ελιγμούς, σταδιακά να επιτευχθεί !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7874421225990036914

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item