Σκέψεις για τις «Πρέσπες» 2018-2019 Ιωάννου Θ. Μάζη, Εκδόσεις «Λειμών»

Σκέψεις για τις «Πρέσπες» 2018-2019
Ιωάννου Θ. Μάζη, Εκδόσεις «Λειμών»

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ρέκτης της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής επιστήμης, ο εμπνευσμένος καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει αποτυπώσει με τις εμπεριστατωμένες μελέτες του, αδρά τον ίσκιο του στα διεθνοπολιτιά δρώμενα της Ελλάδος και πολλές φορές με την νηφάλια και οξυδερκή σκέψη του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τα λάθη και τις παλινωδίες μας στην εξωτερική πολιτική. Με το νέο καλοφρόντιστο βιβλίο του, από τις ποιοτικές εκδόσεις «Λειμών», που επιγράφεται «Σκέψεις για τις Πρέσπες» 2018-19, με τον υπαινικτικό υπότιτλο «Η μελαγχολική saga της ελληνικής διπλωματίας», επιχειρεί με τον έμπεδο και οξυδερκή λόγο του, μια πανοραμική κάτοψη, στα λάθη και τις δυστοκίες της ελληνικής διπλωματίας, που οδήγησαν πρίν λίγο καιρό, με την απαράδεκτη – ιστορικά, διπλωματικά και νομικά – συμφωνία, στην ιστορική ήττα της ελληνικής διπλωματίας και την οδυνηρή εθνική ταπείνωση της Ελλάδος. Αξίζει ωστόσο εδώ, πρίν παραθέσουμε τα στέρεα επιχειρήματα του καθηγητή Γιάννη Μάζη για την επικίνδυνη αυτή συμφωνία, που νομιμοποιεί από το παράθυρο – με την αχαρακτήριστη παράδοση στα Σκόπια, της γλώσσας και της εθνότητας, που ουσιαστικά σημαίνει παράδοση της ιστορίας, της πολιτισμικής ταυτότητας και της εθνικής μας κληρονομιάς – τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, να παραθέσουμε τα λόγια για το πρόβλημα, πρίν είκοσι περίπου χρόνια του, του λαμπρού μας διανοούμενου, καθηγητή και ακαδημαϊκού Μανώλη Ανδρόνικου. Ήτοι : «Στο θέμα των Σκοπίων, συμπεριφερθήκαμε, με ηττοπαθή και φοβικά σύνδρομα, λες και είμαστε μείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της ιστορίας» !!! Αλλά άς έλθουμε ευσύνοπτα στα επιχειρήματα που επιστρατεύει ο οιστρηλατημένος Γιάννης Μάζης, για να καταδείξει τις νομικές και διπλωματικές βλάβες της συμφωνίας. Βάσει της νομικής τάξης, θα έπρεπε να έχει αποσταλεί πρώτα ο φάκελος της Συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά να ξεκινήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εδώ έγινε το αντίθετο και μάλιστα ακόμα ο φάκελος δεν έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν έλαβε χώρα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια από πλευράς των Σκοπίων – που είναι απαρέγκλιτος όρος στις διεθνείς συμφωνίες – η επιτυχής ολοκλήρωση της συνταγματικής αλλαγής στα ΣΚΟΠΙΑ έως τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά πολύ αργότερα ! Στο άρθρο 1 παραγ 4.  Προβλέπεται κύρωση
από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο της Συνθήκης, ενώ στην παράγραφο 4 προβλέπεται δημοψήφισμα, που δημιουργεί τυπικό ζήτημα αναντιστοιχίας και ασυμμετρίας των διαδικασιών μονογραφής και κυρώσεως της Συμβάσεως αμφιπλεύρως, ενώ συνάμα δημιουργείται θέμα και μέγα ζήτημα συνταγματικής τάξης στην Ελληνική Δημοκρατία, για την οποία δεν προβλέφθηκαν, ανάλογες θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες, εντός του κειμένου της Συμφωνίας, γράφει εύγλωττα ο καθηγητής Μάζης.  Ακόμα κατά το άρθρο 7 παράγραφος 1, πρόνοια, δεν καθορίζεται σαφώς ποια θεωρεί το Δεύτερο Μέρος – Σκόπια, ότι είναι η πολιτιστική κληρονομιά του και σε συνδυασμό με την πρόταση των Σκοπίων, για ονοματολογική λύση του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν», αλλά και με το περιεχόμενο της παραγράφου 4, του ιδίου άρθρου, ο επικίνδυνος αλυτρωτισμός των Σκοπίων, φεύγει από τα αρχαία χρόνια του Αλεξάνδρου  -  όπου δεν μπορεί να σταθεί -  και μεταφέρεται στην ιστορική περίοδο των μέσων των ΙΘ΄αιώνος, μέχρι και το τέλος του Κ, όπου εκεί τα Σκόπια έχουν  την σθεναρή υποστήριξη της Άγκυρας, αλλά και όλων των εθνικιστικών αλβανικών κομμάτων και πολιτιστικών σωματείων. Ακόμα κατά τα ισχύοντα βάσει της Συμφωνίας της Βιέννης (23-5-1969), για την ισχύ των διεθνών συνθηκών, δεν τηρήθηκε και μια πλειάδα άλλων παραμέτρων, που αναφέρονται ακροθιγώς στο βιβλίο και συνεπάγονται την κατάρριψη της ανομολόγητης Συνθήκης.

Με την παρούσα μελέτη του, ο ακαταπόνητος και έντιμος πνευματικά καθηγητής της Γεωστρα-τηγικής Γιάννης Μάζης, για άλλη μιαν φορά συνεισφέρει ζωτικά στην ελληνική εξωτερική πολι-τική και τον δημόσια διάλογο και προξενεί καθολική αφύπνιση, στις ναρκωμένες πολιτικές μας ελίτ, που μέσα στην νιρβάνα της κομματικής τους μακαριότητας, παραδίδουν αμαχητί τα πάντα! Θερμά συγχαρητήρια στις εκδόσεις «Λειμών», για την άψογη αισθητικά έκδοσή τους, αλλά και στην εμμονή τους, με εκδόσεις ποιότητας, να συνδράμουν ζωτικά τον δημόσιο διάλογο.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 21-6-2019, στην Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο), από τους : κ.κ. Περικλή Νεάρχου, Πρέσβυ ε.τ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λάμπρο Καλαρρύτη δημοσιογράφο, Παναγιώτη Ήφαιστο Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Δημήτρη Απόκη διεθνολόγο – δημοσιογράφο. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Περικλής Γρύσπος.

 *Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4615046227965773266

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item