Η μεγάλη ευκαιρία και οι κίνδυνοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη !

Η μεγάλη ευκαιρία και οι κίνδυνοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η καθαρή και επιβλητική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, προξένησε ένα πολύ θετικό κλίμα στις αγορές. Παράγοντες της οικονομίας, αποτιμούν ότι θα αναπτυχθεί μια μεγάλη δυναμική στο φάσμα της ανάπτυξης, που θα διαρκέσει μέχρι να διαφανεί το αναμενόμενο επενδυτικό μπάμ με την νέα κυβέρνηση. Οι όποιοι φόβοι για τα κληροδοτούμενα βάρη από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ η σίγουρη εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, διασφαλίζουν έναν ορίζοντα σταθερής τετραετίας στην νέα κυβέρνηση. 

Ο τόπος χρειάζεται ένα μακρό αναπτυξιακό σόκ, που θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας. Οι νέοι άνθρωποι αξιώνουν δουλειές και προσπέλαση στις ευκαιρίες του κοινωνικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ένα από τα καλά που έκανε, ήταν ότι έστω και καθυστερημένα, αποδαιμονοποίησε το κέρδος και την  επιχειρηματικότητα, που κατά τα παλιά της πολιτικά στερεότυπα δεκαετιών, ήταν κάτι σατανικό ! Έτσι μια νέα περίοδος χαράζει για την χώρα, με νέες ελπιδοφόρες προοπτικές. 

Ωστόσο όμως επιβάλλεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εγρήγορση και ισχυρά ανακλαστικά, απέναντι σε παρασιτικά φαινόμενα του παρελθόντος. Ο φόβος της αρπαχτής και του ανέξοδου πλουτισμού παραμονεύουν, έχοντας δημιουργήσει στην κοινωνία, μια παρασιτική κουλτούρα. Ο Κυριάκος οφείλει να είναι κάθετος και ηθικά ανένδοτος σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Ξεροκατάπιε η κοινωνία το σκάνδαλο της follie Follie, την μερική συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων και την αρπαγή μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, που φόρτωσαν με πελώρια χρέη, τράπεζες, αλλά και μικρές επιχειρήσεις, διατηρώντας άθικτο τον προκλητικό προσωπικό τους πλούτο. Δεν θα ανεχθεί όμως η κοινωνία, αντίστοιχες συγκαλύψεις από την ελπιδοφόρα και με εξυγιαντική δυναμική, κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πολιτική πρόταση της «Νέας Δημοκρατίας», για δίκαιη ανάπτυξη προς όλους, πρέπει να προστατευτεί από όσους στην αγορά, ορέγονται να ξαναστήσουν τις αλήστου μνήμης επιχειρηματικές απάτες. Προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να είναι άτεγκτη και ουσιαστική στη δουλειά της, οι Τράπεζες να λειτουργούν με απαρέγκλιτες διαφανείς διαδικασίες και οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, να γίνουν ευαγγέλιο για της επιχειρήσεις. 

Οι παντοδύναμοι του οικονομικού κατεστημένου, μετά από μια περίοδο ευφορίας με την  προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να αισθανθούν με την καινούρια, ότι υπάρχουν κανόνες του παιχνιδιού, ότι δεν τους χρωστάει η κοινωνία και ότι δεν θα κανοναρχούν, μια υγιώς λειτουργούσα αγορά. Υφίστανται κανόνες, θεσμικές διαδικασίες, λειτουργίες της οικονομίας και όχι βαρονίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήλθε στην πρωθυπουργία με υψηλούς βαθμούς ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Από την άλλη έχει σαφή γνώση, λόγω μακράς πολιτικής παράδοσης της οικογένειάς του, πόσο θανατηφόρα και επικίνδυνη είναι η οποιαδήποτε σχέση με την οικονομική διαπλοκή. Στην πρώτη στροφή που δεν θα της είσαι χρήσιμος, σε πετά σαν στημένη λεμονόκουπα. Παράλληλα ξέρει ότι και μέσα στο οδυνηρό περιβάλλον της κρίσης, ανεφύη μια υγιής επιχειρηματικότητα, που πασχίζει με εντιμότητα, ήθος και σεβασμό στους κανόνες του επιχειρείν, να  σταθεί στα πόδια της. Αξιώνοντας μέσα από τον μεγάλο της αγώνα να επιβιώσει, όχι τόσο την βοήθεια του κράτους, όσο το να μην την αντιμετωπίζει «εχθρικά». 

Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στην πρωθυπουργία με τους καλύτερους οιωνούς. Θα πρέπει όμως να εστιάσει δραστικά, στην αποτροπή εμφάνισης παρασιτικών φαινομένων στο φάσμα της οικονομίας. Διότι και η κοινωνία είναι σε οριακές αντοχές και το φάντασμα του λαϊκισμού θα ξαναδηλητηριάσει επικίνδυνα την ελληνική κοινωνία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item