Άχραντη μνήμη, Αγίας Παρασκευής

Άχραντη μνήμη, Αγίας Παρασκευής

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ως στύλος της ορθοδοξίας, προβάλλει στην χωρία τον Αγιομαρτύρων της, η Αγία Παρασκευή.  Διακόνησε με ηθική ζέση και απαρασάλευτη πίστη τα ιδεώδη της χριστιανικής θρησκείας, ανέπτυξε πολυμερή ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση, για να παραδώσει την τιμία κεφαλή της στον Θεό, ύστερα από φρικτά μαρτύρια και τον αποκεφαλισμό της. Η Αγία Παρασκευή είδε το φως της ζωής, στα ηθικά σπλάγχνα μιας ευλαβικής οικογένειας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-160 μ.Χ.). Οι γονείς της Αγάθωνας και Πολιτεία, της έδωσαν ευάγωγη παιδεία και την ανέθρεψαν με χριστιανικές αρχές. Ήταν εξάλλου και η δέσμευσή τους στην θεια δύναμη, για να τους χαρίσει το παιδί που τόσο ποθούσαν. Δοθέντος μάλιστα ότι το αγαπημένο τους παιδί, γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, του έδωσαν και το όνομα Παρασκευή. 

Αφότου πέθαναν οι γονείς της σεμνής κόρης, η νεαρή Παρασκευή, διεμοίρασε με υψηλή ευαισθησία την περιουσία της στους οικονομικά αδυνάτους και επεδόθη σε ένα πολυμερές ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο στην Ρώμη και στα γύρω χωριά της. Η επιτυχημένη της όμως διακονία του λόγου του Χριστού, που σώρευε πολλούς νέους χριστιανούς στην εκκλησία, εν παραλλήλω με την υψηλή της κοινωνική αποδοχή, ενόχλησε σφόδρα τον αυτοκράτορα Αντωνίνο, που την κάλεσε – προσφέροντας άπειρα υλικά αγαθά και τιμές – να θυσιάσει στα είδωλα και να αποποιηθεί τον Χριστιανισμό.  Αλλά ακλόνητη η ενάρετη Παρασκευή, έμεινε προσηλωμένη στο λόγο του Θεού, κάτι που ενόχλησε αφόρητα τον Αντωνίνο. Έδωσε τότε εντολή να την υποβάλλουν στο μαρτύριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Αλλά επι ματαίω , αφού η ευλαβής κόρη του Χριστού δεν ενέδιδε. Κατόπιν ο Αντωνίνος έδωσε εντολή να την βάλουν, σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι και πίσσα. Αλλά με την παρέμβαση της θείας δύναμης, το άχραντο σώμα της Αγίας Παρασκευής, έμεινε αλώβητο. Εκστασιασμένος ο Αντωνίνος πλησίασε το καζάνι, για να δεί  ίδιος το θαύμα και τυφλώθηκε. Η Αγία Παρασκευή όμως προσευχήθηκε στο Θεό και αποκατέστησε την όραση του αυτοκράτορα, που πλέον  ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και σταμάτησε αμέσως, κάθε διωγμό προς τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Με την απελευθέρωσή της, η Αγία Παρασκευή συνέχισε απτόητη την διδασκαλία του Χριστού και σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε και στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ωστόσο ένας τοπικός ειδωλολάτρης άρχοντας, ενοχλούμενος από την διδασκαλία της, κατέφυγε στον απηνή της διωγμό. Διέταξε να την βασανίσουν ανελέητα και εν τέλει, όταν διαπίστωσε προσβεβλημένος, την ακλόνητη εμμονή της Αγίας, στις αξίες και τις ιδέες της ορθοδοξίας, διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Η εκκλησία όμως εορτάζει την άχραντη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου και συνιστά σταθερή εορτή. Πολιούχοι πόλεις που γιορτάζουν ευλαβικά το όνομά της, είναι η Κομοτηνή, η Χαλκίδα και το Λαύριο.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής

Τὴν σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, τὴν ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ αθλοφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, καὶ πρεσβεύεις υπὲρ των ψυχών ημών.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6864365528407521802

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item