Σεπτή μνήμη Ιερομάρτυρος, Αγίας Κυριακής !

Σεπτή μνήμη Ιερομάρτυρος, Αγίας Κυριακής !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Προεξάρχει σαν στύλος στο πάνθεον των μαρτύρων της ορθοδοξίας μας, η σεμνή της κόρη Αγία Κυριακή. Έζησε με τις ηθικές αρετές του χριστιανισμού, σε μια ευλαβή οικογένεια και κραταίωσε με τον θυσιαστικό της θάνατο, την ηθική υπεροχή της ορθοδοξίας, ως υπέρτατου πνευματικού και ηθικού τρόπου ζωής. Η Αγία Κυριακή ήλθε στην ζωή μόνον με την μεσιτεία του μεγαλοδυνάμου Θεού, από δυο ευσεβείς γονείς, τον Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί και προσεύχονταν διαρκώς στην θεια δύναμη, για να τους χαρίσει ένα τέκνο που τόσο πολύ λαχταρούσαν. Και πράγματι ο φιλεύσπλαχνος Θεός εισάκουσε τις προσευχές τους και τους χάρισε την ηθικά λαμπρή Κυριακή, που από τα χλωρά της νιάτα ξεχώρισε για τα ηθικά της χαρίσματα και την υψηλή πνευματικότητά της. Μάλιστα εγεννήθη ημέρα Κυριακή και για αυτό της έδωσαν το όνομα Κυριακή. 

Μοίρα τραγική όμως, με τον μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού το 282 μ.Χ, οι ευσεβείς γονείς της Κυριακής, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν οικτρά και αρνούμενοι να απεμπολήσουν την πίστη τους στο Χριστό, αποκεφαλίστηκαν από τον δούκα Ιούστο. Ήλθε έτσι αναπόδραστα και η σειρά της σεμνής τους κόρης Κυριακής, για την μεγάλη δοκιμασία. Αφού την συνέλαβαν την παρέπεμψαν στον καίσαρα Μαξιμιανό και εν συνεχεία στον άρχοντα της Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος απευθύνοντας τις ανήθικες δελεαστικές της προτάσεις της είπε, «Η ομορφιά σου είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια» ! Όμως βαθιά συνειδητοποιημένη η έξοχη αυτή θυγατέρα του Χριστού μας, απέναντι στο ιδεώδες της Ορθοδοξίας και τεταγμένη με απαρασάλευτη πίστη να υπηρετεί το Θεό, επ΄ ουδενί λόγω και ούτε και για μια στιγμή, δεν σκέφτηκε να αποποιηθεί τον Χριστιανισμό, για να σώσει τη ζωή της. Η σθεναρή και με μοναδικό ανθρώπινο ήθος απάντησή της, είναι μνημείο ορθόδοξης προσήλωσης και πνευματικής ανωτερότητας. Με παρρησία και με μοναδική ηθική ευτολμία, σαν μια γνήσια και άξια κόρη του Χριστού, θα του απαντήσει : «ούτε στην νεότητά μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια όπως οι σκιές. Σήμερα έπαρχε είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω λοιπόν κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της όμως, την γνώρισα στις ρυτίδες που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί.  Νόμισες λοιπόν ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα, για να μείνω λίγο περισσότερο στη γή; Για αυτό στο ξαναλέω έπαρχε : «είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή» ! Αδυνατώντας να δεχθεί ο Ιλαριανός την ανένδοτη και άκαμπτη ηθικά χριστιανική της στάση, έδωσε ευθύς εντολή, να βασανίσουν εξαντλητικά την κορυφαία της ορθοδοξίας μας Αγία Κυριακή και εν συνεχεία να την αποκεφαλίσουν. Προτού όμως η δολοφονική λεπίδα, καταπέσει στο κεφάλι της Αγίας μας, προσευχόμενη στον Κύριο, παρέδωσε το άχραντο πνεύμα της. Ήταν μόλις 21 ετών, η σεμνή κόρη, μάρτυρας του Χριστού μας, που επέλεξε τον θάνατο για να προασπίσει το λόγο και την διδασκαλία του, αντί της ζωής και των προσφερόμενων απολαύσεων. Η εκκλησία μας τιμά την ιερή της μνήμη κάθε χρόνο στις 7 Ιουλία. Πολιούχος της είναι η πόλη των Σερβίων της Κοζάνης, στην οποία η μνήμη της εορτάζεται κάθε χρόνο, με ξεχωριστή λαμπρότητα και χάρη. Η Αγία Κυριακή, με τις θαυματουργικές αρετές της, εκδιώχνει από τους ανθρώπους την κατάθλιψη και τους χαρίζει ψυχική ηρεμία και γαλήνη. 

Κυριακὴ θανοῦσα τὴν τομὴν φθάνει
Προαιρέσει, πλὴν καὶ τελειοῦται ξίφει.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 421241633338984106

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item