Τι αλλαγές επέρχονται στις συντάξεις των Σ.Α. για όσους αποχωρήσουν από το 2021 και μετά;


Από το facebook του Συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ  Δημήτρη Καραγιαννόπουλου.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι όσοι αποχωρήσουν από 1/1/2021 και εφεξής θα έχουν μειωμένες συντάξεις. Αρκετά μάλιστα δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνουν και υποθετικά παραδείγματα (για αποχωρήσεις μετά την 1/1/2021) υπολογίζοντας τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 έως την ημέρα συνταξιοδότησης με λανθασμένο τρόπο.
Συνάδελφοι η άποψη μου είναι ότι όσο περισσότερο παραμένει κάποιος στην ενέργεια τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει, σύμφωνα με ότι ισχύει εως σήμερα.
Ας δούμε όμως τι αλλάζει από το 2021 και μετά στον τρόπο υπολογισμού του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων
.Αρχικά είχε δηλωθεί ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με μαθηματικό τύπο, τον οποίο θα καθόριζε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, όμως μετά την εκτίμηση της υπηρεσίας ότι αδυνατεί να τον προσδιορίσει, ως βάση υπολογισμού θα είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έως το 2020. Μετά το 2020 θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών ο οποίος θα ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Συνεπώς η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. ενώ η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Παράδειγμα αν ένας συνάδελφος συνταξιοδοτηθεί το 2023 η αναπροσαρμογή των αποδοχών μέχρι το 2020 θα υπολογιστεί με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και από το 2021 και μετά με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών
Τώρα σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών έως το 2020 που διενεργείται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχουμε προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών όταν αυτός είναι θετικός ενώ αν ο δείκτης είναι αρνητικός δεν οδηγεί σε μείωση γιατί οι συντάξιμες αποδοχές πολλαπλασιάζονται με την μονάδα.
Το ίδιο πιστεύω ότι θα ισχύσει και από το 2021 και μετά όπου η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Τέλος θεωρώ ότι από το 2021 και έπειτα ο δείκτης μεταβολής των μισθών θα είναι μόνο θετικός και αυτό θα επιφέρει προσαύξηση των αποδοχών.

Δείτε ένα παράδειγμα προσαύξησης συντάξιμων αποδοχών με με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μισθωτό του ιδιωτικού τομέα.

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 4459498045551991469

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item