Σεμνή προσευχή για την Παναγία Βουρλιώτισσα, στην Κοίμηση Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας !

Σεμνή προσευχή για την Παναγία Βουρλιώτισσα, στην Κοίμηση Θεοτόκου
 Νέας Φιλαδελφείας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του λαού της Νέας Φιλαδελφείας, αλλά και πλήθους κόσμου, από όλες τις περιοχές των Αθηνών, εορτάστηκε με την προσήκουσα ιεροπρέπεια, αλλά και την άφατη κατάνυξη των πιστών, η εφέστιος εικόνα της Παναγίας Βουρλιωτίσσης, που έχει την ηθική τιμή, να φιλοξενεί ο καθεδρικός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας και σηματοδοτεί, την τραγική μοίρα του ξεριζωμένου μικρασιατικού ελληνισμού. Πρόκειται για μια εορτή που πέρα από τον αμιγή θρησκευτικό της χαρακτήρα, είναι άρρηκτα συνειφασμένη, με την μικρασιατική τραγωδία, την εκρίζωση από τις πατρογονικές τους εστίες, ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων, αλλά και την ισοπέδωση, ενός εκ των λαμπρότερων πολισμών, που δημιούργησε στη Μικρασία, το ευγενές γένος των Ελλήνων. Και αυτή την ηθική αγωνία, οδυνηρά εκφράζει ο έξοχος εθνομαρτυράς μας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, στην απέλπιδα προσπάθειά του, στην τότε ελληνική κυβέρνηση, για να διασωθεί ο τραγικός μικρασιατικός ελληνισμός, «Κάνετε ότι είναι δυνατό, σύμπας ο ελληνισμός, κατεβαίνει στον Άδη» ! Και διάστικτοι απο ηθική έξαρση στην καρδιά τους, αλλά και ανεκλάλητη ηθική θλίψη, για την πυρπόληση της πολύκλαυστης Σμύρνης και τον ξολοθρεμό του ελληνισμού της Ιωνίας, όλοι οι Έλληνες, από το μετερίζι τους ο καθένας, τιμούν και ευλαβούνται, κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, την γλυκιά Παναγιά της Βουρλιωτίσσης, από τα ιστορικά Βουρλά της Σμύρνης. Που έγινε και αυτή παρανάλωμα φωτιάς, στις θηριωδίες του τότε τουρκικού εθνικισμού.

Η σεπτή εικόνα της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης, ήλθε με την πυρπόληση των ιστορικών Βουρλών - μόλις 38 χλμ νοτιοδυτικά της Σμύρνης – κατά το τραγικό 1922, στο νεοσύστατο προσφυγικό συνοικισμός της Νέας Φιλαδελφείας στην Αθήνα, όταν οι δυστυχείς Μικρασιάτες, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και προσπαθώντας να διασώσουν μέσα στο ολοκαύτωμά τους, τα ιερά και τα όσια της πολύκλαυστης Σμύρνης, έφεραν στην «νέα» τους πατρίδα και την εφέστια εικόνα της Παναγίας των Βουρλών. Είχε και η εκκλησία της Παναγίας γίνει στάχτη και η σεπτή της εικόνα, ήταν η ηθική απαντοχή και το αποκούμπι των Βουρλιωτών, που με την ευλογία της και την χάρη της, θα ξεκινούσαν το μακρινό τους δημιουργικό ταξίδι, στην Ελλάδα. Τιμώντας οι Βουρλιώτες την προστάτιδά και μητέρα τους Παναγία, έχτισαν προς τιμήν της πρωτίστως έναν ξύλινο ναό το 1926 και εν συνεχεία έναν μεγαλοπρεπή ναό, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χρυσόστομο Παπαδόπουλο το 1936. Έκτοτε ο ναός της Παναγίας, θα γίνει το σημείο κοινωνικής και πολιτισμικής αναφοράς τους, αλλά και μια κυψέλη ηθικής ευποιίας, από την οποία εκπορεύτηκαν, πολύ υψηλού κύρους εκδηλώσεις.

Οι παλαιότεροι Βουρλιώτες, θυμούνται πλείστες ηθικές μνήμες για την Υπεραγία Θεοτόκο της ευλογημένης και τραγικής πατρίδας τους, όπως θαύματα, ιστορίες και δοξασίες. Ορισμένοι αναφέρουν και το προσωνύμιο της στα τούρκικα «καρά Παναγιά», ήτοι «μαύρη Παναγία», ένεκα του σκούρου χρώματος της εικόνα της, όπως διασώζεται και σήμερα, κάτω από το καλαίσθητο αργυρό της πουκάμισο. Στην ηθική αγκάλη εξάλλου της Παναγίας καταφεύγουν σήμερα όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, για να τους δώσει ηθική δύναμη και κουράγιο, να υπερακεράσουν τις δυσκολίες της παθογενούς εποχής μας. Ενώ με ευλάβεια και δέος, αναφέρονται στην ηθική της προστασία. «Εδώ κάνει κουμάντο η Παναγιά μας» ! Τέλος κάθε Κυριακή απόγευμα που τελείται Ιερά παράκληση στην Βουρλιώτισσα, συρρέουν πλήθος κατοίκων από όλη την Αττική, για να ευχαριστήσουν και δοξάσουν την Παναγία, για την ηθική της αρωγή. 

Με την ηθική και τις άοκνες προσπάθειες του ευλαβούς Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ,  το 2016 οικοδομήθηκε ένα καλοφρόντιστο παρεκκλήσι, εφαπτομενικά του κυρίως ναού, για φιλοξενείται αποκλειστικά η ιερά εικόνα της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης. Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου έλαβαν χώρα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, ανήμερα της εορτής της σεπτής εικόνας,  από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Στην καλλιεπή ναό λοιπόν της Κοιμήσεως Θεοτόκου της Φιλαδελφείας, σύσσωμος ο αθηναϊκός λαός, με ηθική ένταση και άχραντο ορθόδοξο λυρισμό, παρέστη δυναμικά για να τιμήσει την Παναγία, του ξεριζωμένου μικρασιατικού ελληνισμού. Της δοξολογιακής λειτουργίας, προέστη ο ευλαβής Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, συγχοροστατούντος του σεπτού Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου, συνεπικουρούμενων, από τους ευσεβείς ιερείς του ναού κ.κ. Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Παπασυννεφάκη, Πρωτοπρ. Νεκτάριο Στασινόπουλο, Πρωτοπρ. Χρήστο Αμπαζόγλου και Πρεσβ. Παντελεήμονα Αλέσσα, αλλά και άλλους ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που προσήλθαν ευλαβικά για να τιμήσουν την Παναγία. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το πρωί έλαβε χώρα αρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή της Παναγίας, συγχοροστατούντων των Επισκόπων κ.κ. Ευσεβίου Σάμου και Ικαρίας, Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ. Μετά την πανηγυρική λειτουργία επακολούθησε εκλιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Βουρλιωτίσσης και αποτμημάτων ιερών λειψάνων, στους παρακείμενους δρόμους της εκκλησίας, υπο τους γλυκύτατους ήχους της Φιλαρμονικής της Πυροσβεστικής, που σκόρπισε με τους παιάνες της, τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους πιστούς, αλλά τμημάτων μικρασιατικών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές. Και κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι της περιοχής, έραιναν μ άνθη και μύρα την σεπτή εικόνα της Παναγίας, για την ευχαριστήσουν για την ηθική προστασία της και να αντλήσουν δυνάμεις, από την ζωοποιό πνευματικά παρουσία της, στους δύσκολους και αναθεωρητι-κούς καιρούς μας. Γιατί η στοργική μητέρα του ελληνισμού Παναγία, «είναι και των πρό αυτής αιτία και των μετά αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος» ! Είναι η ηθική ικμάδα, τα ιερά και τα όσια του ελληνισμού και του κόσμου όλου.

Με την επάνοδο της πομπής στην εκκλησία, ο ευλαβής Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ, αφού διεβίβασε το εμπνευσμένο μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε από καρδιάς τους ευγενείς εθελοντές του ναού, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την άρτια διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική της Πυροσβεστικής, που επένδυσε αισθητικά την τελετή, με τους πολύχρωμους ήχους της και την Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε σε όλους μας υγεία, να αντλήσουμε δυνάμεις και ηθικές σταθερές από την ιδεοφόρο ηθικά και πνευματικά παρουσία της Παναγίας και το άχραντο ηθικό της σήμα, να αποτελεί σηματωρό στη ζωή μας. Παρόντες και μείς σε τούτη την σεμνή προσευχή για την Παναγία, με την αδελφή μας Ελένη Αβραμοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής, για να τιμήσουμε τη χάρη της και να αρδεύσουμε ηθικές δυνάμεις από την ευλογία της.

Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και η πανάμωμος Παναγία Βρυουλιώτισσα, προστάτης του Μικρασιατικού Ελληνισμού και απανταχού των Ελλήνων, να σκέπει και να χαριτώνει τις ευλαβείς οικογένειές σας. Να σας χαρίζει υγεία και πνευματική ευημερία !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναγίας Βρυουλιωτίσσης :

Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρλιώτισσα Πάναγνε, νῦν χαρμονικῶς προσκυνοῦντες, γεραίρομεν, Παρθένε• Ὑπάρχεις γὰρ σκέπη πρός ἡμᾶς, ἀρδεύουσα θαυμάτων παροχήν. Διὰ τοῦτο ἀναβλύζεις ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι Σοί. Δόξᾳ τῷ Σὲ δοξάσαντι Θεῷ, δόξᾳ τῷ Σὲ θαυμαστώσαντι, δόξᾳ τῷ ἐλευθερώσαντι ἡμᾶς διὰ τοῦ τόκου Σου.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6773175358650563511

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item