Όταν ο Παναγής Κουταλιανός, «ταπείνωνε» στην Πατησίων τα κανόνια !!!

Όταν ο Παναγής Κουταλιανός, «ταπείνωνε» στην Πατησίων τα κανόνια !!!

Σύμφυτη με την πολιτισμική και κοινωνική ζωή της Αθήνας,

η αγαπημένη μας οδός Πατησίων, που στις αρχές του 20-ου αιώνα, ήταν το επίκεντρο της διασκέδασης – έχοντας δίπλα της και το στολίδι της πόλης – Πεδίον του Άρεως – της αστικής τάξης Από τα πιο χαρακτηριστικά επίσης γεγονότα, που σημάδεψαν την κοινωνική ζωή στην Πατησίων, ήταν και οι αθλητικές επιδείξεις, διαφόρων αθλητών και πεχλιβάνηδων. Με κυριότερη όλων αυτή του περίφημου και παγκοσμίου κύρους γίγαντα της δύναμης Παναγή Κουταλιανού. Ο οποίος ήρε την καταγωγή του, από την Κούταλη της Προποντίδος και ήταν τέκνο του τιμημένου Μικρασιατικού ελληνισμού. Ήταν τόση και αξεπέραστη η μυϊκή δύναμη του Κουταλιανού, που η λαϊκή μούσα τον είχε περιβάλλει με την αχλή του θρύλου. Ενώ το τραγούδι «Σίσδερα μασάει ο Κουταλιανός», ήταν εύγλωττο για τα κατορθώματά του !Γύρω στα 1903 λοιπόν, ο περίφημος Παναγής Κουταλιανός, σε ένα πρόχειρο υπαίθριο θέατρο που ήταν απέναντι απο το

Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, έκανε επίδειξη της μυϊκής του δύναμης, με διάφορες αυτοσχέδιες ασκήσεις. Απο τις πιο εντυπωσιακές του ασκήσεις που εξιτάριζαν στην κυριολεξία το φιλοθέαμον κοινό, ήταν η εκπυρσοκρότηση ενός κανονιού που στηρίζονταν στην πλάτη του. Του τοποθετούσαν ένα ή δυο κανόνια στην πλάτη, τα εκπυρσοκροτούσαν και ο γίγας Κοτυταλιανός, είχε την μυθική δύναμη να σταθεί ο όρθιος και να μην το πετάξει στα σύννεφα το κανόνι !!! Και φυσικά το κοινό εκστασιασμένο για το απίστευτο κατόρθωμα, ξέσπαζε σε ατέρμονα χειροκροτήματα. Σημειώνουμε ακόμα, ότι η παρουσία του Παναγή Κουταλιάνού, στο εξωτερικό και ιδίως στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Γερμανία, όπου υπήρχε παροικιακό ελληνικό στοιχείο, έκανε θραύση. Και οι εφημερίδες τους, με τα εγκωμιαστικότερα σχόλια, εξυμνούσαν την υπερφυσική δύναμή του.


Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το Βιβλίο μας «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα….» που πραγματεύεται την κοινωνική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική ταυτότητα της Αθήνας.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αθήνα, 29-12-19

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4892790352420538385

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item