Ηθική έξαρση για τα Άγια Θεοφάνεια, στην Δεξαμενή του Κολωνακίου !


Ηθική έξαρση για τα Άγια Θεοφάνεια, στην Δεξαμενή του Κολωνακίου !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στιγμές ηθικής έξαρσης για τον  λαό του 1-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και τις παρακείμενες περιοχές, που έσπευσαν μαζικά σήμερα Δευτέρα 6-1-20 στον Άγιο Διονύσιο του Κολωνακίου και εν συνεχεία στην ιστορική Δεξαμενή, για την μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας, των Αγιασμό των Υδάτων. Τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων, που είναι από τις παλαιότερες εορτές της Ορθοδοξίας μας, και σηματοδοτεί, την κάθαρση και την ηθική αναγέννηση του ανθρώπου, από την φθορά και τις αδυναμίες της καθημερινότητας. Σύσσωμος λοιπόν ο αθηναϊκός λαός σήμερα, συνέρρευσε με ηθική ένταση και παλμό, στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Διονυσίου της Σκουφά - πλαισιωμένος από την πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία- για να εορτάσει των αγιασμό των υδάτων και την ηθική κάθαρση του ανθρώπου.  Υπο καταρρακτώδη βροχή βέβαια, αλλά ατρόμητοι στην καρδιά, για την αγία ημέρα. Και σε αυτό το χαρμόσυνο κλίμα της ηθικής μας αναγέννησης και με την έλευση του νέου έτους 2020, που το υποστασιοποιούσε η βαθιά κατάνυξη της ημέρας, αλλά και η μεγαλοπρέπεια του Αγίου Διονυσίου, ήπιαμε όλοι τον θειο αγιασμό και αναβαπτιστήκαμε εσωτερικά, προκειμένου με πίστη και αισιοδοξία, να πορευτούμε στην νέα χρονιά.

Κατά την ιερά παράδοση ο αγιασμός των υδάτων, ξεκίνησε τον εορτασμό του από τον 2-ο μ.Χ. αιώνα και συναρτάται με την φανέρωση της Αγίας Τριάδας στην βάπτιση του Χριστού. Σύμφωνα με την οποία, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος έλαβε εντολή να αφήσει την ερημική του ζωή και να πάει στον Ιορδάνη ποταμό, όπου και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού και να βαπτίζει. Και στον Ιορδάνη του παρουσιάστηκε μια ημέρα ο Χριστός, ζητώντας του, να τον βαπτίσει. Ο Άγιος Ιωάννης αν και είχε ενημερωθεί από το Άγιο Πνεύμα, για την θεια φυσιογνωμία του Ιησού, αρνήθηκε να τον βαπτίσει, λέγοντας ότι αυτός έχριζε βαπτίσματος, για να καθαρθεί. Ο Ιησούς όμως   Κατήλθε εξ ουρανού το Άγιο Πνεύμα, υπο μορφή περιστεριού, επάνω στον ώμο του Ιησού, ενώ από τους ουρανούς ακούστηκε η φωνή του Θεού : «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα»,  δηλαδή «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου». Έκτοτε η βάπτιση των Χριστιανών, δεν τελεί έν ύδατι, καθώς το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη στον Ιορδάνη, αλλά «εν Αγίω Πνεύματι». Με το γεγονός της βάπτισής του, ο Ιησούς ηγίασε το νερό και το κατέστησε νερό αγιασμού, συμπόρευσης με τον Θεό. Και με αυτό τον τρόπο, η Βάπτιση του Χριστού, διάνοιξε στους ανθρώπους, τις πύλες του Ιερού Μυστηρίου της Βάπτισης. Ενώ με την καθαρτική ιδιότητα του ιερού βαπτίσματος, ο προηγούμενος αμαρτωλός άνθρωπος αναγεννάται ηθικά και με την αυστηρή προσήλωση στις θείες εντολές, καθίσταται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.
τελικά τον έπεισε να τον βαπτίσει, υπομνίζοντάς του, ότι αυτή ήταν η θεία επιταγή. Και καθώς ο Ιωάννης άρχισε να βαπτίζει τον Κύριο, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια των ανθρώπων, έλαβε χώρα το εξής θείο γεγονός.

Της πανηγυρικής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον ευλαβή Αρχιμανδρίτη του Αγίου Διονυσίου κ.κ. Θεοφάνη Δαρζέντα, τον ευσεβή του ιερέα κ-ο Καχρίλα Παναγιώτη, αλλά και άλλους ιερείς από παρακείμενες ενορίες, που προσήλθαν για να τιμήσουν την κορυφαία εορτή της Ορθοδοξίας. Με την αποπεράτωση της θείας λειτουργίας μετέβημεν όλοι στην Δεξαμενή στο
Κολωνάκι, για την ανάσυρση του Σταυρού, υπο τους χαρμόσυνους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισαν αισθητικά την πομπή και μετέδωσαν στους πολίτες της Αθήνας, τα πιο ευχάριστα συναισθήματα. Αφότου ανεσύρθη ο Σταυρός και ευλόγησε ραίνοντας το
χριστεπώνυμο πλήθος ο επίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ευχήθηκε στους πολίτες της Αθήνας, αλλά και στην πολιτική και στρατιωτική του ηγεσία, που παρίστατο σύσσωμη, ο αγιασμός των υδάτων, που σηματοτοδεί την αναγέννηση και την κάθαρση του ανθρώπου, από τον φθοροποιό χαρακτήρα της καθημερινότητας, να δρομολογήσει για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και την κοινωνία συνολικά, την ηθική και πνευματική μας ανασυγκρότηση, η οποία και μέσα από την εν χριστώ ζωή μας, στους κόλπους της εκκλησίας, είναι και η μόνη σωτηρία, για το βαλλόμενο σήμερα, από μύριους πειρασμούς άνθρωπο. Και του Χρόνου, με υγεία αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο Αγιασμός των υδάτων, να δρομολογήσει κάθε ηθική πρόοδο και ευτυχία, στην άξια και ενάρετη ζωή σας. Παραθέτουμε το Απολυτίκιο των Αγίων Θεοφανείων :

Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Συγγραφέας
Αθήνα, 6-1-2020

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2423955081665047128

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item