Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής του κοινοβουλίου μας !

Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής του κοινοβουλίου μας !

Αφότου στήριξε πολυδύναμα τον απελευθερωτικό μας αγώνα κατά των γερμανών – ιταλών και εν συνεχεία ανέπτυξε μεταπολεμικά πλατιά κοινωνική και πολιτισμική δράση, εξελέγη για πρώτη φορά γυναίκα βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου το 1953 και έγραψε και στον πολιτικό στίβο, την δική της ξεχωριστή ιστορία. Η Ελένη Παπαχρήστου – Σκούρα γεννήθηκε στο Βόλο στις 21 Δεκεμβρίου του 1896. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της έφυγε για την Θεσσαλονίκη και σπούδασε φωνητική και μουσική. Το 1950 έλαβε πτυχίο νομικής και άσκησε μάχιμη δικηγορία με τον σύζυγό της Δημήτριο Σκούρα στην πόλη. Με την έκσπαση του ελληνοϊταλικού πολέμου η Ελένη Σκούρα ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πατριωτική δράση και στην γερμανική κατοχή προσέτρεξε την αντίσταση, ως πρόεδρος της «Στέγης της φαλαγγίτισσας», αλλά και της «Φανέλας του στρατιώτη». Για αυτήν της τη δράση το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίσθηκε μαζί με τον αδελφό της Απόστολο Παπαχρήστου και τον σύζυγο της Δημήτριο Σκούρα.

Και ως απότοκος της πολυμερούς κοινωνικής και ανθρωπιστικής της δράσης ήλθε η εκλογή της ως Βουλευτή της Α΄Θεσσαλονίκης, με τον «Ελληνικό Συναγερμό», στα 18 Ιανουαρίου του 1953. Εκλογή σταθμός στα κοινωνικά μας δρώμενα, που σηματοδότησε την χειραφέτηση της Ελληνίδας και την ενεργό ανάμειξή της πλέον στα δημόσια δρώμενα. Με την εκλογή της συγκινημένη και με το ανεκδιήγητο αίσθημα αξιοπρέπειας και ευθύνης που την διέκρινε δήλωσε : «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Ένεκα της μεγάλης της προσφοράς στην κοινωνία η Ελένη Σκούρα τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, αλλά και με τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας. Ενώ ο Δήμος Βόλου για την σύνολη προσφορά της, ανάγειρε την προτομή της στο αύλειο χώρο του Δημαρχείου Βόλου. Η Ελένη Σκούρα απεβίωσε πλήρη δόξης και ημερών στις 4 Φεβρουαρίου 1991. Υπήρξε μια πρωτοπόρος και πολύ εύτολμη κοινωνικά ελληνίδα, που σημάδεψε την πορεία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 21-1-2020

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2839336697118624996

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item