Στα αλλοτινά μεγαλεία, της οδού Ρόμβης !

Στα αλλοτινά μεγαλεία, της οδού Ρόμβης !

Μαζί με τα νεοκλασικά της αριστουργήματα στο κέντρο η Αθήνα μας, διάστικτη είναι και από άλλα αισθητικά στοιχεία και σύμβολά, που υποδηλώνουn την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του μεσοπολέμου και την ανάδυση στον εμπορικό της ιστό, μεσοαστικών στρωμάτων πεπαιδευμένων, με όραμα αισθητική και άποψη για την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Πανέμορφοι και επιβλητικοί θυρεοί, εμπορικά σήματα, περίτεχνες επιγραφές, αριστοτεχνικές καγκελόπορτες, ξυλόγλυπτες φίρμες σαν και από σφραγίδες ωραίες σε πρόσφορα και πολλά άλλα ανάλογα στοιχεία στα μαγαζιά και τα συνεργεία του εμπορικού μας κέντρου, υπομνίζουν έναν άλλο εμπορικό κόσμο και τεχνίτες, που μυροβολούσαν καλλωσιά, ωραίο και πολιτισμό. Παλιοί έμποροι και τεχνίτες στο κέντρο της πόλης, με σπουδές στις μέσες εμπορικές και τεχνικές σχολές του μεσοπολέμου, πλατιά παρουσία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και την κεντρική πολιτική σκηνή της Αθήνας και ευγενές όραμα για ανέλιξη και ευημερία στην αθηναϊκή κοινωνία. Αυτοί οι έμποροι και τεχνίτες που σπούδασαν παιδιά μεγάλους επιστήμονες και στελέχη της χώρας, στήριξαν με την ακμή και την πρόοδο τους, την οικονομική μας ανάπτυξη και άφησαν ανεξάλειπτο το αποτύπωμά τους και στην ομορφιά και την αισθητική της Αθήνας, με τα όμορφα μαγαζιά και εργαστήριά τους και τα ομορφότερα νεοκλασικά  σπίτια τους.

Αυτή την πλατιά αισθητική και κοινωνική εικόνα μας μεταδίδει, μια οβάλ μεταλλική μάσκα, στην εξώπορτα ισόγειου κτιρίου - εργαστηρίου, της οδού Ρόμβης 22, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στην εκκλησία της αριστουργηματικής Αγίας Ειρήνης και στο πανέμορφο Μοναστηράκι. Μια μάσκα, που θαρρείς πως βγαίνει από αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, ή ως δείγμα οικονομικής ευημερίας στις πολύχρυσες Μυκήνες, αποτυπώνο-ντας με ενάργεια, την δίψα του τότε εμπορικού και μεσοτεχνικού μας κόσμου, για ομορφιά και αισθητική. «Περιελίξεις κινητήρων» λέει η επιγραφή του συνεργείου και αίφνης φανερώνεται μπροστά μας ένας ολάκερος κόσμος, από την ταυτότητα της μεταπολεμικής Αθήνας και του μεσοπολέμου ! Για να «υποδεχτεί» αυτό τον κόσμο, η περίτεχνη οβάλ προσωπίδα στην πόρτα του συνεργείου, που νοερά μας φωνάζει, ομορφιά, ομορφιά, ομορφιά ! Ψήγματα αισθητικής, από μιαν άλλη Αθήνα, που διαρκώς μας λείπει, συχνά πυκνά –πυκνά, αναπάντεχα εμφανίζεται μπροστά μας και διαρκώς μας προσκαλεί, να την επισκεφτούμε και να την «ξαναχτίσουμε». Πανέμορφη, νεοκλασική, καλαίσθητη και φιλόξενη !

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του έξοχου συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα», εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 14-1-2020

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 792587740574755194

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item