Πως βγήκε η έκφραση «Έξ απαλών ονύχων» !

Πως βγήκε η έκφραση «Έξ απαλών ονύχων» !

Τα αρχαία ελληνικά, μας διαπαιδαγωγούν και μας διασκεδάζουν ….

Από τις προσφιλείς μας εκφράσεις στην καθημερινότητα η «έξ απαλών ονύχων», που δηλώνει ότι κάποιον άνθρωπο, τον γνωρίζουμε από την μικρή, την παιδική του ηλικία. Λέμε συνήθως, αυτόν τον άνθρωπο, το ξέρω από μικρό, από τα γεννοφάσκια του και επομένως, έχω σαφή εικόνα για τα ήθος του, για το ποιόν του. Την έκφραση αναφέρει στη αρχαιοελληνική  γραμματεία ο Πλούταρχος, στο βιβλίο του «Περί παίδων αγωγή», σημειώνοντας  «…. έξ ονύχων απαλών αγαπώσαι τα τέκνα …». Αλλά και ο έξοχος ρήτορας Κικέρωνας την αναφέρει στη λατινική γραμματεία «Ut graeci discount unguiculis es cognitus», δηλαδή «όπως λέγουσιν οι Έλληνες έξ απαλών ονύχων είναι γνωστός».

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 23-2-2020

Related

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 5248714636464598143

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item