Το παραπαίον αστικό όνειρο της οδού Σόλωνος !

Το παραπαίον αστικό όνειρο της οδού Σόλωνος !

Κατάφορτη από αστικές μνήμες, αλλά και την κοινωνική και πνευματική μεγαλουργία του μεσοπολέμου η οδός Σόλωνος. Αυτός ο κεντρικός, στενός και ετερογενής αισθητικά δρόμος, που συμπυκνώνει μέσα του, όλες τις αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής Αθήνας, γονιμοποιημένες με την πρόοδο των γραμμάτων και των τεχνών. Διάστικτος αυτός ο χαρακτηριστικός δρόμος, από το αστικό όνειρο της παλιάς Αθήνας, αναδύοντας ένα άρωμα χαμένου μεγαλείου, αφού σήμερα βιώνει την εγκατάλειψη και την αρχιτεκτονική απαξία, με ετερογενή οικιστικά και επαγγελματικά κτίρια, να αλιώνουν την φυσιογνωμία του και να δίνουν την εικόνα, ενός θνήσκοντος ασθενή ! Εκεί που κάποτε η ευημερία, η αρχιτεκτονική καλαισθησία και το υψηλό όνειρο ζωής, χρωμάτιζαν από την αρχοντική Σόλωνος την πόλη, σήμερα βλέπεις απαξία και ερήμωση !

Σε μιαν οδό που συναιρούσε την νεοκλασική γοητεία, το ισχυρό ρεύμα του μοντερνισμού, την έξαρση του Bauhaus ,που ήλθε στην Ελλάδα από την Βαϊμάρη, σαν παλιρροϊκό κύμα, με κτίρια μεγαλόπνοα και επιβλητικά, ξεπέσαμε  στις μέρες μας στην παρακμή και την εγκατάλειψη. Μερικές φωταψίες τη νύκτα από τα εναπομείναντα λίγα αρχιτεκτονικά κτίρια, θυμίζουν τον θνήσκοντα αρχοντικό ασθενή, που δείχνει με την αδιαφορία μας, να αποχωρίζεται τον ιστορικό ορίζοντα. Στην Σόλωνος υπάρχει ακόμα ένα σπουδαίο αστικό απόθεμα, που δεν πρέπει να το αφήσουμε να χαθεί, παραμένοντας «βουβοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» ! Είναι ένα ατίμητο κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας μας !

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του έξοχου συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα», εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 17-2-2020

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 8197829548057437558

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item