Αστικές αναζητήσεις, στην συμβολή Ακαδημίας και Κανάρη – Κολωνάκι !

Αστικές αναζητήσεις, στην συμβολή Ακαδημίας και Κανάρη – Κολωνάκι !

Στην διασταύρωση της Ακαδημίας 8 και Κανάρη στο Κολωνάκι, ένα επιβλητικό μέγαρο, με νεοκλασικά χαρακτηριστικά προβάλλει νοερά και με την μακρά του ιστορία, μας αποτυπώνει σπουδαία ψήγματα της αστικής ζωής στη αθηναϊκή κοινωνία, του δεύτερου μισού του 20-ου αιώνα. Είναι ένα κτίριο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίου Καψαμπέλη, ο οποίος κυριαρχεί σε όλα τα νεότερα μεταπολεμικά οικοδομήματα του Κολωνακίου. Θα τον συναντήσουμε σε πολλές μεταπολεμικές πολυκατοικίες στην Καψάλη, στην Λουκιανού, στην Νεοφύτου Βάμβα, στην Πλουτάρχου, στην Καρνεάδου και αλλού. Με μια διάθεση εκσυγχρονισμένου νεοκλασικισμού, γονιμοποιημένη με γραμμικά μοντερνιστικά στοιχεία, που ωστόσο δεν αλλοιώνουν την νεοκλασική ταυτότητα των πολυκατοικιών του. Η πολυκατοικία της Ακαδημίας με την Κανάρη, οικοδομήθηκε το ΄50 από τον Καψαμπέλη και αντικατέστησε ένα προγενέστερο νεοκλασικό κτίριο στον ίδιο χώρο, σχεδιασμένο από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, που συνιστούσε το μέγαρο του πρώτου προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και επιφανούς αστού της αθηναϊκής κοινωνίας Ιωάννη Αθανασάκη. Και στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα, αποτύπωσε όλη την εξελικτική πορεία του αστικού τοπίου της Αθήνας. 

Το όνειρο για την καλύτερη ζωή, τις τροπές εκσυγχρονισμού του νεοκλασικού στοιχείου, τις τάσεις στην οργάνωση της κοινωνικής ζωής, όπως και στις αστικές συνήθειες της καθημερινότητας. Από το ντύσιμο και το φαγητό, έως το διάβασμα και την διασκέδαση. Καταμετρώντας μια ζωή έξι δεκαετιών, η πολυκατοικία της Ακαδημίας με την Κανάρη, αποτυπώνει με παραστατική ενάργεια, την οργανωμένη ζωή, την ωραία όψη και την αστική ατμόσφαιρα της αστικής Αθήνας. Διαχέοντας ένα εξαίσιο άρωμα, που μέσα του περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις αυτού του μοναδικού και πολύπλαγκτου κοινωνικά μεταπολεμικά αθηναϊκού βίου. Και με αυτή την έννοια, αποτελεί έναν οδοδείκτη της αστικής μεταπολεμικής Αθήνας, σε αυτή την πανέμορφη είσοδο του Κολωνακίου ! 

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του έξοχου συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα», εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 21-2-2020

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4257445410962483745

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item