Με τον αδελφό μας Δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα !

Με τον αδελφό μας Δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα !

Τύχη αγαθή βρεθήκαμε με τον αδελφικό μας φίλο δικηγόρο - Δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα και με την αδελφή μου Ελένη Αβραμοπούλου, στο Κολωνάκι και αδράξαμε την ευκαιρία για έναν καφέ, στο καλαίσθητο  «Mayor». Με τον Σπύρο των φοιτητικών μας χρόνων –  εγώ στο Ε.Μ.Π. και ο Σπύρος στην Νομική Αθηνών - που μας συνδέουν τόσες και τόσες αναμνήσεις, αλλά και η ηθική αγωνία για το μέλλον μας τότε και το αύριο, σε δίσεκτα χρόνια. Αλλά και τα κοινά στοιχεία της αγάπης για την πολιτική, την δημοσιογραφία, τον δημόσιο λόγο και τον πολιτισμό. Αίφνης ξεπήδησαν στην σκέψη και την καρδιά μου, μοναδικές στιγμές με τον αδελφό μου τον Σπύρο. Τότε που για επτά περίπου χρόνια, ξυπνούσαμε τρείς φορές της εβδομάδα – φοιτητές – στις 5:30 τα χαράματα και πηγαίναμε στη οδό Κολωνού, για να κάνουμε ΔΙΑΛΟΓΗ στα δελτία του ΟΠΑΠ, μιας και δεν υπήρχε μηχανογράφηση και την διαλογή, την έκαναν φοιτητές κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Μεροκά-ματο δυνατό τότε αφού μπορούσαμε με αυτό να βγάλουμε άνετα τη βδομάδα, μα και με μεγάλο άγχος και πίεση. Αν έχανες «εντεκάρι» είχες τιμωρία μια εβδομάδα αποκλεισμό, αν έχανες «δωδεκάρι» τιμωρία έναν μήνα αποκλεισμό και αν έχανες «δεκατριάρι» σε απέλυαν οριστικά – γιατί αληθινά δεν μπορούσε να είναι διαλογέας κάποιος που δεν ανίχνευε δεκατριάρι ! Και ύστερα κατά τις 11:30 που τελειώναμε, πηγαίναμε για ψυχική ανάταση, για λουκουμάδες στου Κτιστάκη, στην Σωκράτους – για δεκαετίες από τα καλύτερα λουκουματζίδικα της Ελλάδας, δοθέντος ότι είναι και ο μοναδικός τεχνίτης, που έχει το μέλι εσωτερικά μέσα στον  λουκουμά ! – και πιάναμε τα πολιτικά που ήταν ριζωμένα βαθιά στο αίμα μας από τότε, αλλά και τα «μυστικά», για τις ωραίες φοιτήτριες που είχαμε σφόδρα ερωτευτεί.

Για να αναπτύσσουμε μεσοβδόμαδα με τον Σπύρο ωραία και εμπνευσμένη αρθογραφία σε αθηναϊκές εφημερίδες – άλλοτε ως επιστολογράφοι και άλλοτε ως φερέλπιδες αρθρογρά-φοι – και να κάνουμε και συναντήσεις με πρόσωπα μύθους τότε για εμάς της πολιτικής σκηνής, προσδοκώντας να αναπτυχθούμε και μείς μαζί τους. Θυμάμαι μια από τις πιο ωραίες συναντήσεις μας, με τον πατριάρχη της ελληνικής δημοσιογραφίας Χρήστο Πασαλά-ρη, στην οδό Φειδίου, που μας υποδέχθηκε με πατρική στοργή και αγάπη και μας έδωσε μοναδικές συμβουλές, έξοχα ηθικά καταπιστεύματα στη ζωή μας. Ο Σπύρος κατάγονταν από τα ιστορικό Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας, από μια πολύτεκνη οικογένεια, με γονείς και αδέλφια, αξιοπρεπέστατους ανθρώπους, μαχητές της ζωής και με όραμα να προοδεύ-σουν και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Και τα κατάφεραν όλοι τους, γιατί είχαν ήθος, όραμα και προπαντός ακαταπόνητη εργατικότητα. Τελειώνοντας την Νομική ο Σπύρος έγινε ένας σπουδαίος δικηγόρος, με την αγάπη και ηθική καταξίωση του κοόσμου στην κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας και της Αθήνας. Παντρεύτηκε μια γλυκιά και πολύ αξιόλογη κοπέλα την Γυμνάστρια Αγγελική Σταυροαθανασοπούλου και απέκτησε τρία παιδιά, που τους μιμούνται στο ήθος και στην πρόοδο στα γράμματα. Και σύντομα ήλθε και η επιτυχία στην αυτοδιοίκηση, με τους συμπατριώτες του, να τον εκλέγουν δυο φορές Δήμαρχο Θέρμου και αυτός με την αγάπη του, να ανταμείβει την εμπιστοσύνη τους, με ένα πολυμερές και εμπνευσμένο κοινωνικά και πολιτισμικά έργο στον Δήμο Θέρμου. Και στα πρώτα του βήματα μάλιστα, γνωριστήκαμε και με την αδελφή μου την Ελένη, που πάντα πήγαινε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του αδελφού μας, με τους ετεροδημότες του της Αθήνας, στο ξενοδοχείο «Ολυμπίκ» - στις στήλες του Ολυμπίου Διός - για να τον στηρίξουμε ηθικά. Πόσες αναμνήσεις, αλλά και πόσο ωραία και εμπνευσμένα πράγματα από τον αδελφό μου Σπύρο Κωνσταντάρα. Σπύρο μου, σου ευχόμαστε με την Ελένη από την καρδιά μας, ο μεγάλος Θεός, να ευλογεί και να λαμπρύνει την ωραία οικογένειά σου και τα άξια βήματά του !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 21-2-2020

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2798046606557801513

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item