Αστική πανδαισία, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου !

Αστική πανδαισία, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου !

Δίπλα στο ιερό βράχο της Ακρόπολης και στα αμέτρητα νεοκλασικά που φαντάζουν με την ατέλευτη ομορφιά τους, σαν σε γλυπτά σε μουσείο, προβάλλουν και νεότερες μεταπολεμικές πολυκατοικίες με μοντερνιστικά στοιχεία και αισθητικούς νεωτερισμούς, που κομίζουν όλη την νέα αστική κουλτούρα εκείνη της περιόδου. Υιοθετώντας παράλληλα τα νέα οικοδομικά υλικά που είχα προκύψει, αλλά και τις ευκολίες της αστικής ζωής, που εκφράζουν διαχρονικά το όνειρο για το καλύτερο. Αυτή την μοναδική ομορφιά και γοητεία, μας εκπέμπει από το πιο ευλογημένο κομμάτι της Αθήνας, η τριώροφη πολυκατοικία Ζολώτα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατασκευασμένη στα 1958 από τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Μπουρέκα, σε μοντερνιστική τεχνοτροπία, με γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αλλά και με νεοκλασικές μαρμαρυγές, αντλημένες από τις τάσεις του μεσοπολέμου. Συνάμα όμως με το νέο «γραμμικό» της στυλ, η πολυκατοικία είχε την επικουρία και άλλων ακόμα ατού, που την καθιστούσαν ξεχωριστή. Ήταν επιπλωμένη με τα αξεπέραστης ποιότητας και αισθητικής έπιπλα Σαρίδη, που τις δεκαετίες του ΄60 κα του ’70, έκαναν θραύση και εκπροσωπούσαν το νέο «deal» της αστικής πολυτέλειας στις οικοδομές. Οι αστικές οικογένειες της περιόδου εκείνης, για να χτίσουν το σπίτι των ονείρων τους,  έθεταν μια δέσμη προϋποθέσεων, που μαζί με την τοποθεσία και τον αρχιτέκτονα, περιελάμβαναν και την επιλογή των επίπλων και ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, είχαν θεσπίσει στην ζωή τους και τον κώδικα ενδυμασίας, για αυτή την καθημερινότητά τους.

Μπορεί έτσι να φανταστεί ο αναγνώστης, τον μεγαλουργό αστικό χαρακτήρα της οικίας Ζολώτα, με τα αξεπέραστης αισθητικής και ομορφιάς έπιπλα Σαρίδη, τις ανέσεις και την πρόνοια μεγάλων χώρων, που φανέρωναν υψηλό όραμα ζωής στην  κατοικία, αλλά και την παρουσία του πρότυπου στην κοινωνική μας ζωή ζεύγους Ζολώτα, που αποτύπωνε με τον πιο ευγενή τρόπο, την κοινωνική αρχοντιά και την αστική μεγαλοπρέπεια. Ο καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας, υπήρξε ένα παιδί θαύμα στα επιστημονικά μας δρώμενα, με εξαιρετικές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια, καταλαμβάνοντας πανεπιστημιακή έδρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε νεαρότατη ηλικία, για μισόν αιώνα μόνιμος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, για να κλείσει την μεγαλουργό πορεία του στον δημόσιο βίο της χώρας, ως υπηρεσιακός μας πρωθυπουργός. Βέβαια θα πρέπει να σταθμίσουμε ότι η πολυκατοικία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου – στον ιδεωδέστερο χώρο, στην ανάσα της Ακρόπολης – δεν θα μπορούσε να οικοδομηθεί στις μέρες μας, με τα νέα κοινωνικά δεδομένα και τις αυτονόητες αρχιτεκτονικές δεσμεύσεις. Αλλά οικοδομήθηκε το 1960 και αποτελεί πια, μια από τις υψηλότερες εκφράσεις του αστικού μύθου της Ελλάδας, για να αποτελέσει την στέγη, ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων του 20-ου αιώνα. Του αξεπέραστου καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα. Εκεί σε αυτή την πολυκατοικία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, φτιάχτηκε ένας αρχιτεκτονικός «γεωμετρικός», αστικός μύθος, που θα φεγγοβολάει για πάντα, αρχοντιά και πολιτισμό !

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του έξοχου συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα», εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 8-2-2020

Related

People & Style 7038849620832322717

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item