Ανεκλάλητη ομορφιά στην Συμμαχηδών, στα Πετράλωνα !

Ανεκλάλητη ομορφιά στην Συμμαχηδών, στα Πετράλωνα !

Μοναδική ομορφιά και γοητεία, μας εκπέμπει η κοινή πόρτα εισόδου στην διπλοκατοικία στα Πετράλωνα. Τα αισθαντικά Πετράλωνα, που πάντα είχαν την δική τους ηθική αύρα, στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας μας. Λουσμένα καθημερινά από το ιερό φως της Ακρόπολης και με τα νεοκλασικά αρχοντικά τους, να δίνουν τον τόνο της μεσοπολεμικής κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας. Και με μιαν ηθική ελευθερία και πρωτοπορία, που τα καθιστούσε ξεχωριστό και αγαπημένο κομμάτι της πόλης. Σε αυτά ήκμασε ο περίφημος Π. Θεοδοσίου,  «ο ποιητής το κάρου», που δονούσε με το χιούμορ του όλη την Αθήνα, αλλά και ο «Βαγγελάρας» με την αποκριάτικη καμήλα του, που σκόρπιζε το κέφι και τη χαρά, τις Αποκριές όλη την Αθήνα. Για να μην απολησμονήσουμε και τον σπουδαίο κινηματογράφο των Πετραλώνων τον «Ζέφυρο», που συνιστούσε ένα από τα σπουδαία τοπόσημα διασκέδασης της πόλης. 

Με αυτά τα κοινωνικά στοιχεία είναι άρρηκτα δεμένη και η
πανέμορφη σιδερένια εξώθυρα του σπιτιού της οδού Συμμαχηδών. Με τις ωραίες ανάγλυφες παραστάσεις της και τις δυο κοίλες τομές της πάνω και κάτω, που της δίνουν ξεχωριστή χάρη. Αλλά και το γλυκύ καφέ χρώμα της, που κάνει κοντράστ, με το παρακείμενο αισθαντικό μπλέ-πράσινο  του σπιτιού αριστερά. Πόσο όμορφο είναι όμως και το νεοκλασικό δεξιά όπως κοιτάζουμε της πόρτας, με την μόλις διακρινόμενη ιωνική παραστάδα του παραθύρου ! Μια σπουδαία αισθητική σύνθεση,  που αναδεικνύει το ηθικό χρώμα και τους αξιαγάπητους ανθρώπους των Πετρα-λώνων !Αυτής της λατρεμένης συνοικίας της Αθήνας μας, που κάθε επίσκεψή της, μας προσφέρει μοναδική ηθική και αισθητική ανάταση !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 29-3-2020

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5877033880993735404

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item