Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης, 1929 !

Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης, 1929 !

Πόσην ηθική δύναμη έχει η αδάμαστη ελληνική ψυχή και πόσο ανίκητη είναι, απέναντι στους ριπτασμούς και την τραγικότητα της μοίρας; Αυτό το μήνυμα, μας αναδύει η συγκλονιστική φωτογραφία του Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης το 1929. Στην ταπεινή Γαστούνη το 1929 που βίωνε το βόγγο, το κλάμα και την ηθική οδύνη της Μικρασιατικής τραγωδίας, έχοντας υποδεχτεί στις αγκάλες της, πολλούς από τους σπουδαίους και τραγικούς συνάμα αυτούς Έλληνες και παράλληλα με το μεγάλο δράμα της Μικρασίας, προσπαθούσε να βρεί το δρόμο προς την οικονομική ανασυγκρότηση και τον αστικό εκσυγχρονισμό. Με δάσκαλο του Σχολείου τον αείμνηστο Παπαβασίλη, που πάσχιζε να πυρώσει τις ψυχές των παιδιών, να τους δώσει κουράγιο και να τους μάθει τα αναγκαία γράμματα. Ωστόσο παρόλες τις κοινωνικές αντιξοότητες της εποχής, τις στερήσεις και τα προβλήματα, δεν λείπει η ηθική ικμάδα και το χαμόγελο από τα παιδιά. Τα διάστικτα από δίψα για ζωή – στα λόγια του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ - παιδιά της Γαστούνης μας του μεσοπολέμου, που πηγαίνουν στο σχολείο τους, με παπούτσια  από βοϊδοτόμαρο, με φτωχικά ρουχαλάκια, το τιμημένο μαθητικό - σχολικό πηλίκιο, αλλά και την ελπίδα να τα καταφέρουν. Να σπάσουν τα κοινωνικά δεσμά που τους κληροδότησε η τραγική γενιά τους και να στεφθούν τελικά νικητές στη μάχη της ζωής. Στέκονται με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση απέναντι στο φακό και προτάσσουν το μεγαλείο και την δύναμη της ελληνικής ψυχής και βροντοφωνάζουν πως θα νικήσουν και δεν θα τους υφαρπάξει το μερίδιο από τη την ηθική χαρά και την επιτυχία, καμία κοινωνική δυσπλασία ! Και θα τα καταφέρουν ! Επιτυγχάνοντας ατίμητα ηθικά επιτεύγματα στα γράμματα και τον πολιτισμό, συμβάλλοντας ζωτικά στην οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδος και κληροδοτώντας στις νεότερες γενιές μια Ελλάδα, ελπιδοφόρα και ευημερούσα και πολύ καλύτερη από αυτήν που παρέλαβαν.

Μέσα από αυτή την φωτογραφία ξεπήδησαν σπουδαία Γαστουνιόπουλα και διέγραψαν μια καμπύλη προόδου και ηθικής ευημερίας. Έφτιαξαν στέρεες και αξιοπρεπέστατες οικογένειες, ήκμασαν οικονομικά, μπόλιασαν την πόλη με τα σπέρματα του αστικού εκσυγχρονισμού δημιουργώντας στην Γαστούνη δυο εργοστάσια (Γλυκορίζης και Οινοποιίας)  και κατέστησαν με την προοδευμένη καλλιέργεια της σταφίδας  - που ήταν το μεσοπόλεμο το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδος - την Γαστούνη, πυλώνα της αγροτικής οικονομίας σε όλη την Πελοπόννησο. Για να κατανοήσει εδώ ο αναγνώστης πόσο σημαντικό προϊόν ήταν εκείνα τα χρόνια η σταφίδα και η Γαστούνη ως κυρία παραγωγός – που την εξήγε μέσω Πατρών στην Αγγλία- αναφέρουμε πως για την εξέγερση των αγροτών της Ηλείας με την σταφίδα, λίγα χρόνια νωρίτερα το (1903), είχε καταρρεύσει η κυβέρνηση Θεοτόκη! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πώς από αυτή την φοβερή γενιά παιδιών του Παπαβασίλη, αναδύθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες, παγκοσμίου κύρους, του 20-ου αιώνα ! Ας σταθούμε λοιπόν με αγάπη και σεβασμό στον εμπνευσμένο ρασοφόρο Παπα-Βασίλη, αλλά και στα τρομερά παιδιά της Γαστούνης μας εκείνης της εποχής. Αναφέρω όσους αναγνωρίζω, μάλιστα είχα την ευτυχία να τους γνωρίσω και όσο ζούσαν και να αναπτύξω μαζί τους, δεσμούς αγάπης και βαθιάς εκτίμησης. 

Τέταρτος από αριστερά προς τα δεξιά, στη μεσαία γραμμή, είναι ο Γαβριλιάδης -  ο περίφημος «Ντιντής» όπως το ήταν το παρατσούκλι του !
Τελευταίος από αριστερά προς τα δεξιά στην πρώτη γραμμή, είναι ο Νίκος  Γιαννακόπουλος , ο «ψηλός» όπως ήταν το παρατσούκλι του, πατέρας των Δημοσθένη, Αλέκου και Γιάννη.
Ένατος από αριστερά προς τα δεξιά στην μεσαία γραμμή, είναι ο Διονύσιος Τσουκαλάς, πατέρας της Αφροδίτης και του Γιώργου.
Έβδομος από αριστερά προς τα δεξιά, στην τρίτη κάτω γραμμή, είναι ο 
πατέρας μου αείμνηστος Νίκος Αβαμόπουλος, πατέρας των Ελένης, Γιάννας, Παναγιώτη.
Έβδομος από αριστερά προς τα δεξιά, στην μεσαία γραμμή, είναι μάλλον ο Νίκος Γιαννακόπουλος, πατέρας της Μαριγούλας, της Λένας και του Σπύρου.
Έκτος από αριστερά προς τα δεξιά, στην τρίτη κάτω γραμμή, είναι ο Διονύσης ο Χρέπας, πατέρας του Θοδωρή και του Δημήτρη.

Και πέμπτος από αριστερά προς τα δεξιά, στην τρίτη κάτω γραμμή, δίπλα από τον Παπαβασίλη, είναι ο μέγιστος των μεγίστων οικουμενικός Έλληνας του 20¬¬¬-ου αιώνα, ο θείος μου Διαμαντής Αντ. Πεπελάσης, πατέρας της Ιωάννας και του Δημήτρη. Καθηγητής του περίφημου Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, επισκέπτης καθηγητής, για μικρό χρονικό διάστημα της Ανωτάτης Εμπορικής (ΑΣΟΕ), Διδάκτορας του London School of Economics, Διοικητής της Αγροτικής και της Εμπορικής Τραπέζης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Λαμπράκη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και αριπρεπέστατος εταίρος, πολλών άλλων ακόμα  υψηλού κύρους, πνευματικών ιδρυμάτων και πολιτισμικών σωματείων. Σημειώνοντας εμφατικά, ότι τα επιστημονικά του κείμενα για τον ρόλο των θεσμών και την οικονομική ανάπτυξη έχουν αφήσει εποχή και ότι υπήρξε πρωτοπόρος στις διοικήσεις τραπεζών που ανέλαβε, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε θέματα πολιτισμού. Σύνδρομη και διαπλαστική εξάλλου της αγάπης του για τον πολιτισμό, ήταν και η εμπνευσμένη πρωτοβουλία του απο την θεσμική έπαλξη της Διοίκησης της ΑΤΕ, να αναθέσει στον μεγάλο μας θεατράνθρωπο Κάρολο Κουν, να περιοδεύσει με τον θίασό του σε όλη την επαρχία, για να καλλιεργήσει την θεατρική παιδεία στους Αγρότες μας. Και βεβαίως μεγάλος ευεργέτης της Γαστούνης. Ίδρυσε την «Ηλειακή Βιομηχανία Γάλακτος» - ΗΛ.ΒΙ.ΓΑΛ στην Γαστούνη, που έδωσε οικονομική ισχύ και διεξόδους στους γαλακτοπαραγωγούς μας, έφτιαξε επί διοικήσεώς του το Κατάστημα της Αγροτικής Τραπέζης Γαστούνης και βοήθησε πολλά Γαστουνιόπουλα να αποκατασταθούν επαγγελματικά και ακαδημαϊκά. Με την πολυεδρική προσφορά του βεβαίως στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό - γιατί πάνω από όλα ο Διαμαντής ήταν διανοούμενος, άνθρωπος του πολιτισμού και έπειτα καθηγητής- να προεξάρχει !

Καλή Ανάσταση, αγαπημένοι μου συμπατριώτες Γαστουναίοι !

Με περισσήν αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ή Πεπελάσης
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 16-4-2020

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7433516612082844152

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item