Πανδαισία φωτός, στην Διπύλου στον Κεραμεικό !

Πανδαισία φωτός, στην Διπύλου στον Κεραμεικό !

Είναι ακένωτη η ομορφιά όπως και η ιστορική παρακαταθήκη του Κεραμεικού. Ακολουθώντας στενά στην ιστορική μας εκπόρευση,  την ιστορία της πόλης και με μείζονα συμμετοχή στην διαμόρφωσή της. Στην Αρχαία Αθήνα μάλιστα το όνομα Κερμαμεικός έφεραν δυο συνοικίες, ο «Έσω Κεραμεικός» και «Έξω Κεραμεικός», τις οποίες τις χώριζε το «Θεμιστόκλειο τοίχος». Διαφοροποίηση που αναφέρουν στα ιστορικά μας κείμενα, τόσον ο Πλάτωνας, όσον και ο Θουκυδίδης. Ο Κεραμεικός αποτέλεσε το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο της Αθήνας. Και οι δυο συνοικίες ο έσω και ο έξω Κεραμεικός, συνιστούσαν τον δήμο των Κεραμέων, που είχε λάβει το όνομά του, κατά μια εκδοχή από τον αρχαίο ήρωα Κέραμο και κατά μια άλλη, από τους κεραμείς τεχνίτες της αγγειοπλαστικής, που είχαν τα εργαστήρια τους στην περιοχή του Κεραμεικού. Οι δυο Κεραμεικοί, διίσταντο από το Θεμιστόκλειο τοίχος (479 π.χ.) και συνδέονταν από την μεγάλη διπλή πύλη την λεγόμενη «Δίπυλο» - εξού και ο οδός μας Διπύλου- στην οποία απέληγαν εξωτερικά, η αρχαία οδός Πειραιώς, η Ιερά οδός, από και προς την Ελευσίνα, καθώς και η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Ενώ εσωτερικά του Διπύλου εκκινούσε η μεγάλη λεωφόρος, που δια μέσω της αρχαίας αγοράς και μεταξύ των λόφων της Πνύκας και του Αρείου Πάγου κατέληγαν, στην είσοδο της Ακρόπολης. Για αυτό και  ο έξω Κεραμεικός είχε χαρακτήρα νεκροταφείου και ο έσω είχε καθαρά οικιστικό χαρακτήρα.

Αυτή την βαρύτιμη πολιτισμική κληρονομιά, αλλά και αισθητική, μας αναδύουν και τα δυο πανέμορφα λιτά νεοκλασικά σπίτια της οδού Διπύλου, στην συμβολή με την Ψαρομηλίγκου, λουσμένα στο εκστατικό φως της ώχρας, που προξενούν στον γαλανό αττικό ουρανό, μια μοναδική φωτοχυσία. Πρόκειται για μεσοπολομικές λιτές κατοικίες, στις οποίες κυριαρχεί η απλότητα και η λειτουργικότητα του χώρου, με την κλασική δομή και την κεραμοσκεπή, να δίνουν τον χαρακτηριστικό τόνο της  περιοχής. Ενταγμένα στον πανέμορφο Κεραμεικό, που κομίζει όλο το ιστορικό κλέος και θάμπος της παλιάς Αθήνας. Για αυτό συνιστά μια συνοικία  - μείζον ιστορικό τοπόσημο της πόλης, την οποία λατρεύουμε.


Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 23-4-2020

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4191092920780199709

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item