Οι ναοί του ιστορικού κέντρου της Αθήνας: Το «Ρηνάκι» (Αγία Ειρήνη της οδού Νικοδήμου)

Οι ναοί του ιστορικού κέντρου της Αθήνας: Το «Ρηνάκι» (Αγία Ειρήνη της οδού Νικοδήμου)
Του Πάνου Αυγουστή*

«Διερχόμεθα προ της ανηλίου Αγίας Ρηνούλας, θωπευτικώς γνωστής ούτω, και διά την σμικρότητά της, αλλά και διά την προστασίαν την οποίαν παρέχει εις την μαθητικήν των θηλέων χορείαν, η οποία, εις τας παραμονάς ιδίως εξετάσεων, ανεβοκατεβαίνει τα σκαλάκια της» (Παλαιαί Αθήναι, σ. 210). Έτσι περιγράφει ο Δημήτριος Καμπούρογλου το εκκλησάκι δίπλα στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στη γωνία των οδών Αγίας Φιλοθέης και Νικοδήμου, όπου υπήρχαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή λουτρά, αργότερα παλαιοχριστιανικός ναός και κατά τον 16ο αιώνα ιδρύθηκε το Μοναστήρι της Αγίας Φιλοθέης, της «Αθηνιώτισσας Κυράς». Στην περιοχή απλωνόταν προς τα βόρεια η συνοικία «Ροδακιό», από το όνομα κάποιας οικογένειας που έμενε εκεί ή από τα πολλά λουλούδια της, που έκαναν πολυτραγουδισμένη όλη τη μεταγενέστερη Πλάκα.

Ο ναός αποτελούσε μάλλον παρεκκλήσιο της μονής και λέγεται ότι επικοινωνούσε με αυτήν με διάδρομο. Οι γείτονες τον αποκαλούσαν συχνά Αγία Ρηνούλα ή Ρηνάκι λόγω του μικρού μεγέθους του.

Στην τοιχοδομία του ενσωματώθηκαν αρχιτεκτονικά στοιχεία από παλαιοχριστιανική βασιλική. Ορισμένα σπαράγματα τοιχογραφιών είναι ναού του 13ου-14ου αι. Τοίχοι και τοιχογραφία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου παραπέμπουν στον 15ο -16ο αι. Στη διάρκεια του Αγώνα του 1821 έπαθε σοβαρές ζημιές. Κάποτε πέρασε στην ιδιοκτησία παλιάς αθηναϊκής οικογένειας, που την ανακαίνισε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Από αυτήν περιήλθε στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αμίλκα Αλιβιζάτο και μετά τον θάνατό του, το 1968, στην Ακαδημία Αθηνών. Έκτοτε εγκαταλείφθηκε και ρήμαξε κυριολεκτικά.

Τον Ιούνιο του 2005 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού με δαπάνες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων δωρητών, αφού μετά από πολλές διαδικασίες η Ακαδημία Αθηνών της παραχώρησε το 1998 το μνημείο και τη διπλανή, κατερειπωμένη οικία για πενήντα χρόνια. Η οικία ανακαινίστηκε εκ βάθρων και στεγάζει το Κέντρο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Ακαδημία παραχώρησε επίσης «επί δανεισμώ» στην Αρχιεπισκοπή και ορισμένες εικόνες που βρίσκονταν παλαιότερα στον ίδιο ναό.

Το κείμενο και οι πληροφορίες προέρχονται απο την ιστοσελίδα ikivotos.gr

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημιου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6826220394533461365

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item