Τα μουσεία της Αθήνας: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης.

Τα μουσεία της Αθήνας: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης.
Του Πάνου Αυγουστή*

Το Μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965) η οποία μεγάλωσε στη Πλάκα. Το κτίριο είναι έργο του Μακεδόνα Αριστοτέλη Ζάχου ο οποίος υπήρξε σημαντικός μελετητής της ελληνικής παράδοσης. Η εσωτερική του διακόσμηση έγινε από λαϊκούς τεχνίτες και είναι υψηλής αισθητικής. Σήμερα ανήκει στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Στο χώρο λειτουργεί λαογραφική βιβλιοθήκη η οποία περιέχει βιβλία και περιοδικά σχετικά με την εθνογραφία, τη λαϊκή τέχνη, παράδοση και λογοτεχνία, κυρίως του ελληνικού χώρου και των Βαλκανίων. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, διαθέτει όμως αναγνωστήριο και μπορεί να παράσχει αντίγραφα από τα έντυπά της.

Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από ερευνητές, σπουδαστές και μαθητές.

Στους χώρους του μουσείου, εκτός από το μόνιμο εκθετήριο που αποτελείται από μουσειακό υλικό, γίνονται περιοδικές εκθέσεις λαογραφικού περιεχομένου.

Προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης

Στο χώρο του μουσείου πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακών τεχνών όπως υφαντική, κοπανέλι, βελονάκι, μπιμπίλα, ασπροκέντημα κλπ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο χώρο του μουσείου πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τη λαϊκή τέχνη και τη λαογραφία.

Το κείμενο και οι πληροφορίες προέρχονται απο την ιστοσελίδα cityofathens.gr

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3035326265322750709

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item