Οι αρχαίοι ναοί της Αθήνας: Ανάκειο

Οι αρχαίοι ναοί της Αθήνας: Ανάκειο
Του Πάνου Αυγουστή*

Το Ανάκειο (αρχαία ελληνικά: Ἀνάκειον), επίσης γνωστό ως Ιερό των Διόσκουρων, ήταν ναός στην Αθήνα, κοντά στην Ακρόπολη, και αφιερωμένος στους Διόσκουρους, Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

Η ονομασία του ναού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Ἄνακες (προερχόμενη από τη λέξη ἄνακτες, που σημαίνει «άρχοντας» ή «βασιλιάς»), η οποία αποδιδόταν ως τίτλος στους Διόσκουρους, Κάστορα και Πολυδεύκη, τους δίδυμους γιούς του Δία και της Λήδας, οι οποίοι ήταν ευρέως γνωστοί στην Αττική.

Η Παλαιά Αγορά, που προηγήθηκε της Αρχαίας Αγοράς, χρησιμοποιούνταν κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και νωρίτερα ως σημείο συνάντησης, και αναφορές των Ανδοκίδη και Θουκυδίδη σε συναθροίσεις στο Ανάκειον το 415 και το 411 π.Χ. οδήγησαν τους μελετητές στο συμπέρασμα πως το Ανάκειον ίσως βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τη Παλαιά Αγορά, πιθανώς στα ανατολικά της Ακρόπολης.

Η διακόσμηση του Ανάκειου, σύμφωνα με τον Παυσανία, ανατέθηκε στους Μίκων και Πολύγνωτο. Ο πρώτος απεικόνισε τους Αργοναύτες, τους ακολούθους του Ιάσονα, με ιδιαίτερη προσοχή στον Άκαστο και τα άλογα του. Ο Πολύγνωτος απεικόνισε τον Βιασμό των Λευκιππιδών: τη βίαιη απαγωγή και γάμο της Φοίβης και της Ιλάειρας, θυγατέρων του Λεύκιππου, από τους Διόσκουρους. Αυτό το έργο ίσως ήταν αυτό που του έδωσε την Αθηναϊκή υπηκοότητα.

Το κείμενο και οι πληροφορίες προέρχονται απο την ιστοσελίδα el.wikipedia.org

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1051975399828286856

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item