Τα μουσεία της Αθήνας: Κανελλοπουλειο μουσειο

Τα μουσεία της Αθήνας: Κανελλοπουλειο μουσειο
Του Πάνου Αυγουστή*

«Δεκαετίες κυνηγιού χαμένων θησαυρών, κυνηγιού μεταφρασμένου σε τεράστια χρηματικά ποσά κατέληξαν σε μια τεράστια συλλογή –πρότυπο, που, με τη σειρά της, κατέληξε, ως κοινό ελληνικό κτήμα, στην πρώην οικία Μιχαλέα, στα ριζά της βορειοδυτικής πλευράς του Ιερού Βράχου»… ο Παύλος Κανελλόπουλος πραγματοποίησε έτσι το όνειρό του: πού αλλού καλύτερα, παρά κάτω από την Ακρόπολη…». Απόσπασμα από το βιβλίο ΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΘΗΝΑ 1990.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δημιουργήθηκε για να στεγάσει την ανεκτίμητη ιδιωτική έως τότε συλλογή του ζευγαριού, που αριθμούσε περίπου 7000 αντικείμενα –έργα τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως το πρόσφατο παρελθόν, αποδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια του ελληνισμού.

Με την ίδρυση του Μουσείου, η πλουσιότερη ιδιωτική συλλογή ελληνικής τέχνης, έγινε δημόσιο αγαθό, πολύτιμος μάρτυρας της συνέχειας της ελληνικής τέχνης. Το Μουσείο στεγάστηκε στο νεοκλασικό αρχοντικό κτίριο –οικία Μιχαλέα του τέλους του 19ου αι., το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, κάτω και δίπλα από τον επιβλητικό βράχο, στέκει φιλόξενο και οικείο, ξεδιπλώνοντας στο εσωτερικό του ιστορία ελληνικής τέχνης αιώνων.

Έπειτα από 28 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και μετά το θάνατο του Παύλου Κανελλόπουλου, η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου χρηματοδότησε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να προβάλλονται σωστότερα τα εκθέματα και να εξυπηρετείται ένας βασικός σκοπός λειτουργίας του, η κατανόηση της ελληνικής τέχνης, η εξέλιξή της, η πολυμορφία της ανάλογα με το χρόνο και το γεωγραφικό σημείο που δημιουργήθηκε και η συνέχειά της.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Το κείμενο και οι πληροφορίες προέρχονται απο την ιστοσελίδα pacf.gr

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 808503564777174645

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item