Οι αρχαίοι ναοί της Αθήνας: Πανδρόσειο.

Οι αρχαίοι ναοί της Αθήνας: Πανδρόσειο.
Του Πάνου Αυγουστή*

Το Πανδρόσειο (αρχαία: Πανδρόσειον) ήταν ιερό αφιερωμένο στην Πάνδροσο η οποία ήταν μια από τις θυγατέρες του μυθολογικού ιδρυτή της πόλης των Αθηνών, Κέκροπα. Βρισκόταν στην Ακρόπολη, δυτικά από το Ερέχθειο και βόρεια από τον παλαιό ναό της Αθηνάς Πολιάδος. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί υπήρχε το ιερό δένδρο της ελιάς το οποίο είχε φυτεύσει η θεά Αθηνά, κατά την αντιπαράθεσή της με τον θεό Ποσειδώνα για το ποιος θα είναι ο πολιούχος της πόλης.
Το ιερό, το οποίο είχε μια τραπεζοειδή αυλή που περιείχε το βωμό του Ερκείου Διός κάτω από το δέντρο της ελιάς, ήταν ιωνικού ρυθμού. Προς τα ΒΔ υπήρχε το Αρρηφόριον και στην ανατολική πλευρά η είσοδος προς το σύμπλεγμα του Ερέχθειου. Στα ανατολικά υπήρχε μια μικρή είσοδος προς τη θάλασσα του Ποσειδώνα, ενώ η νοτιοανατολική πλευρά οδηγούσε στην τοποθεσία όπου εθεωρείτο πως βρισκόταν ο τάφος του Κέκροπα. Πηγή: el.wikipedia.org

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4816127041149279904

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item