Τα μουσεία της Αθήνας: Μουσείο Παιδικής Τέχνης.

Τα μουσεία της Αθήνας: Μουσείο Παιδικής Τέχνης.
Του Πάνου Αυγουστή*

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums.
Η αποκλειστικότητα των εκθεμάτων του, ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα, δημιουργίες παιδιών 4-14 ετών, προσιτά στο ευρύ και διεθνές κοινό, προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες-αποδέκτες μια μοναδική εμπειρία.
Στα 23 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου, σκοπός του είναι να προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης», η οποία δημιουργεί ερεθίσματα, διευρύνει ορίζοντες και προσφέρει καλλιέργεια, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση χρήσιμων και ενεργών πολιτών.
Οι εκθέσεις και οι δράσεις του εστιάζουν στα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την οικογένεια, τη διατροφή, τα αθλήματα, το περιβάλλον, κ.α. Οι θεματικές ενότητες που το Μουσείο μπορεί να προσεγγίσει φιλοδοξούν να εφοδιάσουν τους αυριανούς πολίτες με τις κατάλληλες γνώσεις, βιωματικές εμπειρίες και αισθητική καλλιέργεια.
Το Μουσείο αναδεικνύοντας  τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης, στοχεύει να αναπτύξει την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, να προσφέρει κοινές δημιουργικές ώρες γονέα & παιδιού και να παρέχει τη δυνατότητα γνωριμίας και εξοικείωσης με την Τέχνη & τους καλλιτέχνες από την παιδική ηλικία.
Σκοπός είναι τα παιδιά μέσα από την Τέχνη να κατανοήσουν έννοιες, να προσεγγίσουν προβλήματα από διαφορετικές οπτικές, να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη, να ενημερωθούν, να εκφράσουν συναισθήματα, ιδέες, αντιλήψεις, προσεγγίζοντας  τη μάθηση με βιωματικό και ολιστικό τρόπο.
Κοινό του Μουσείου είναι παιδιά 2,5-14 ετών (από 2,5-4,5 ετών για τα οικογενειακά εικαστικά εργαστήρια), εκπαιδευτικοί, γονείς, καλλιτέχνες & επιστήμονες. Κάθε χρόνο τα προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί Δημόσιων & Ιδιωτικών Σχολείων, 800 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν περίπου 650 παιδιά 2,5-14 ετών. Το σύνολο των επισκεπτών του Μουσείου ετησίως είναι 10.000.
Τα παιδιά στο Μουσείο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, να πειραματιστούν σε εικαστικά εργαστήρια με ποικίλα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και να δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα και κατασκευές, να συμμετάσχουν σε εορταστικά εικαστικά εργαστήρια και καλοκαιρινά camps.
Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.
Για τους μαθητές της περιφέρειας, το Μουσείο έχει δημιουργήσει Μουσειοσκευές, κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό μέσα από οργανωμένες μαθησιακές διαδικασίες, και μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης να γνωρίσουν ποικίλες θεματικές ενότητες και γνωστικά αντικείμενα του Σχολικού Αναλυτικού Προγράμματος.
Από το 2010, το Μουσείο επιθυμώντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας ενσωματώνει στη θεματολογία των μουσειοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων του ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως η γνωριμία με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η εξοικείωση με τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό και η ενασχόληση με την ευρύτερη έννοια της φροντίδας. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιεί εικαστικά εργαστήρια και δράσεις για Άτομα με Αναπηρίες, Ατομα με Προβλήματα Όρασης, παιδιά πρόσφυγες και παιδιά ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Οι συνεργασίες του Μουσείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα του έργου του: Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, Mέγαρο Mουσικής, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο, Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης στην Άνδρο, Πινακοθήκη Παιδικής Tέχνης στο Λονδίνο, Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Νορβηγία, Mέγαρο Hνωμένων Eθνών, Eλληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη N.Yόρκη, Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης στην Aτλάντα, Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία, Oλυμπιακό Mουσείο στη Λωζάννη, Tate Modern, κ.α.
Τα στελέχη του Μουσείου είναι 7 (διοίκηση, επικοινωνία, εκπαιδευτικό τμήμα, γραμματεία), ενώ ο αριθμός των εξωτερικών συνεργατών και εθελοντών ποικίλει ανάλογα με τα projects του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό τμήμα αποτελείται από μουσειολόγους, ιστορικούς τέχνης, εικαστικούς και εκπαιδευτικούς, ενώ ενισχύεται κάθε φορά που αυτό είναι απαραίτητο και με άλλες ειδικότητες.
Τα έσοδα του Μουσείου προέρχονται από τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιεί: εισιτήρια στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, δανεισμό μουσειοσκευών, εισιτήρια εισόδου στο Μουσείο από ελεύθερους επισκέπτες. Επιπλέον υπάρχουν έσοδα από το πωλητήριο του Μουσείου, τις συνδρομές μελών, καθώς και χορηγίες από εταιρείες και Ιδρύματα και χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγή: athensmuseums.net

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4591740262185965665

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item