Βυζαντινοί ναοί της Αθήνας: Βυζαντινός Ναός Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα.

Βυζαντινοί ναοί της Αθήνας: Βυζαντινός Ναός Αγίου Ιωάννη Ελαιώνα.
Του Πάνου Αυγουστή*

Ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή του Ελαιώνα είναι ναΐσκος κατασκευασμένος περί του 14 αιώνα, ο οποίος βρίσκεται εντός του πρώην κτήματος Αλεξάνδρου Μπενιζέλου (σημερινής ονομασίας Μερκάτη), στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του οποίου, μεταγενέστερα, κατασκευάσθηκε το ΤΕΙ Πειραιά καθώς και άλλα σχολικά συγκροτήματα (ΕΠΛ κλπ) επί της Λεωφόρου Θηβών και Πέτρου Ράλλη και έναντι του Γ΄Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Βυζαντινός αυτός Ναός, βάσει απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 592/19-9-1986 έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας γύρω του (υπαγόμενο στην Α΄Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ η ιδιοκτησία του χώρου υπάγεται στον Ο.Σ.Κ.), ωστόσο παραμένει απροστάτευτος εδώ και δεκαετίες. Ο Ναός έχει υποστεί πολλαπλές φθορές από το χρόνο, καθώς ουδέποτε συντηρήθηκε. Όπως επισημαίνει πάντως, ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος «χάρις στην ευλαβή φροντίδα των κτητόρων», ο Ναός σωζόταν σχεδόν ανέπαφος έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Στην εγκατάλειψη του Ναού έχουν αντιδράσει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Ιερά Οδός», που με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Παργανά και τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Δάλκο απεύθυναν σχετική επιστολή προς τον πρώην υπουργό πολιτισμού και τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (2008). Το Μάρτιο του 2015 το χώρο και το ναό επισκέφθηκαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, μαζί με τη σημερινή δημοτική αρχή του Αιγάλεω και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα του υπουργείου προς διάσωση και ανακαίνιση του Ναού. Πηγή: el.wikipedia.org

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3685802675360941933

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item