Kτήρια της Αθήνας που δεν υπάρχουν σήμερα: Μέγαρο Πεσμαζόγλου.

Kτήρια της Αθήνας που δεν υπάρχουν σήμερα: Μέγαρο Πεσμαζόγλου.
Tου Πάνου Αυγουστή*

Στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού αποτυπώνεται η σύγχυση που επικρατούσε στη μεταπολεμική Αθήνα σχετικά με το αν θα έπρεπε να διατηρηθούν τα νεοκλασικά ή να κατεδαφιστούν και να αντικατασταθούν από νέες, μεγάλες πολυκατοικίες.   Αν παρατηρήσει κανείς σήμερα το κτίριο, θα δει πως ουσιαστικά είναι κομμένο στη μέση: από τη μια ένα νεοκλασικό και από την άλλη ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα.   Μέχρι τα '60s το κτίριο ήταν ενιαίο. Σε φωτογραφίες της εποχής μπορεί να διακρίνει κανείς το μεγαλεπήβολο νεοκλασικό με τον διάσημο γωνιακό πυργίσκο και την πολυγωνική κάτοψη. Το κτίριο οικοδομήθηκε περί το 1900 βάσει των σχεδίων του Τσίλερ.   Ανήκε στον Ιωάννη Πεσμαζόγλου και αποτελούσε το μεγαλύτερο κτίριο μέχρι εκείνη την περίοδο στην Αθήνα. Οικοδομήθηκε για να στεγάσει, ως ενοικιαστές, όσους επισκέπτες επιθυμούσαν να μείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στην πόλη. Άλλωστε, στα πέριξ βρίσκονταν τα μέγαρα τόσο του βασιλικού θρόνου όσο και πλούσιων επιχειρηματιών και ομογενών. 
Το μέγαρο δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο με εκείνο του Νέου Αρσακείου στη Σταδίου. Οι μαρτυρίες για το εσωτερικό του προκαλούν θαυμασμό μέχρι σήμερα. Πετρόχτιστες βάσεις στο ισόγειο, λιτές διακοσμήσεις στους τοίχους, μικρά μαρμάρινα μπαλκόνια και εντυπωσιακό γείσο στην ταράτσα.   Όπως αναφέρει η ειδική έκδοση του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής με τα 100 αντιπροσωπευτικά κτίρια της Αθήνας του 20ού αιώνα, πρόκειται για το «δυναμικότερο εύρημα» στα χρονικά της πόλης.   Το κτίριο διατηρήθηκε έτσι ως τις αρχές του 1960, οπότε οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να το μοιράσουν και οι τελικοί ιδιοκτήτες του γωνιακού τμήματος να το γκρεμίσουν για να χτιστεί μια σύγχρονη πολυκατοικία, η οποία σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ανατολική πλευρά του να παραμένει ως έχει, για να κρατά ζωντανή τη μνήμη του ξακουστού μεγάρου. Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 4, Αθήνα Πηγή: www.lifo.gr

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6916770377234188567

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item