Τα μουσεία της Αθήνας: Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης.

 Τα μουσεία της Αθήνας: Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης.

Του Πάνου Αυγουστή*Το Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2001 και στεγάζεται στον πολυχώρο Αθηναΐς, ένα κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και συνεδρίων, έργο του αρχιτέκτονα Θωμά Γκαζέτα.
Το Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2001 και στεγάζεται στον πολυχώρο Αθηναΐς, ένα κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και συνεδρίων, έργο του αρχιτέκτονα Θωμά Γκαζέτα.
Η Μαριλένα Μαμιδάκη-Κοκκινέα και ο σύζυγός της Νάσος Κοκκινέας μετέτρεψαν το παλιό ομώνυμο μεταξουργείο σε ένα κτιριακό συγκρότημα 5.600τ.μ. σε ένα πολυχώρο ο οποίος στοχεύει στην αναβάθμιση της καθημερινής ζωής.
Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούν μέρος της Συλλογής του Μουσείου Πιερίδη-Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής στη Λάρνακα.
Η ολοκληρωμένη συλλογή του μουσείου καταγράφει το χαρακτήρα του κυπριακού πολιτισμού και παρουσιάζει την πολιτισμική εξέλιξή του μέσα από μια ιστορική διαδρομή 9.000 χρόνων. Η αρχαιολογική αλλά και η εκπαιδευτική σημασία των εκθεμάτων του έγκειται στο γεγονός ότι καλύπτουν χρονικά όλες τις περιόδους της κυπριακής προϊστορίας και ιστορίας από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και το τέλος του Μεσαίωνα.Στόχος της ίδρυσης του μουσείου είναι η διαρκής προβολή ενός μακραίωνου πολιτισμού, που προέρχεται από το νοτιότερο άκρο του ελληνισμού.
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, το μουσείο παρουσιάζει στις σύγχρονες αίθουσές του εκθέσεις αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Οι εκθέσεις αυτές είτε είναι γενικού χαρακτήρα και στηρίζονται στις συλλογές του Μουσείου Πιερίδη της Λάρνακας είτε είναι θεματικές και πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων φορέων.
Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο με πιστά αντίγραφα αρχαιοτήτων της συλλογής. Διατίθενται, επίσης, αντικείμενα τέχνης, ποιοτικές αναπαραγωγές μουσειακών έργων, κοσμήματα και πρωτότυπα είδη δώρων, που προβάλλουν τη σύγχρονη τέχνη και τους δημιουργούς της στο ευρύτερο κοινό και, ιδιαίτερα, στη νέα γενιά. Πηγή: in.gr

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7483140967636424328

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item