Τα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(Ε.Μ.Π.).

 Τα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(Ε.Μ.Π.).

Του Πάνου Αυγουστή*


Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια του νεοκλασικισμού σε διεθνές επίπεδο. Μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελούν σημαντικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Το «Σχολείο των Τεχνών» ιδρύθηκε το 1836 και αρχικά στεγαζόταν σε κτίριο της οδού Πειραιώς. Μεταξύ των ετών 1862-1876, ανεγέρθηκαν τα δύο κτήρια προς την οδό Πατησίων (της Σχολής Καλών Τεχνών και της Πρυτανείας) και το κεντρικό (της Αρχιτεκτονικής Σχολής), με κληροδοτήματα των ομογενών Νικολάου Στουρνάρη, Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα, και συμπληρωματικά του Γεωργίου Αβέρωφ. Τα σχέδια εκπόνησε ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα, ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, αλλά πολλά από τα στοιχεία που αρχικά σχεδίασε δεν υλοποιήθηκαν λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης. Τον 20ό αιώνα, καθώς αυξάνονταν ολοένα οι ανάγκες του Ιδρύματος, οικοδομήθηκε αρχικά το κτίριο Γκίνη (μεταξύ των ετών 1930-1935, προς τιμή του πρύτανη Άγγελου Γκίνη) στην οδό Στουρνάρη, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. Μεταπολεμικά, προς τις οδούς Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας προστέθηκαν (μεταξύ των ετών 1950-1957), οι πτέρυγες Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή[5]. Το Πολυτεχνείο είναι το πιο παλιό και φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας, το ποίο έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένο με τους αγώνες για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Πηγή: criticeduc.blogspot.com

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1965395004737424333

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item