Tα γλυπτά της Αθήνας: Μαζαρέκο.

Tα γλυπτά της Αθήνας: Μαζαρέκο.
Tου Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Σταθμός Πανόρμου (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων, μετόπες κλιμακοστασίων, αποβάθρα σταθμού προς “Αεροδρόμιο”)
Έτος Κατασκευής: 2006
Υλικό Κατασκευής: Ανοξείδωτος καθρέφτης, συρματόσχοινο, σωλήνες νέον
Καλλιτέχνης: Μιχάλης Κατζουράκης
Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι ο καθρέφτης, οι μεταλλικές περσίδες και οι σωλήνες με φως νέον, σε διαφορετικές συνθέσεις ποικίλων διαστάσεων. Η εντυπωσιακή κατασκευή στην οροφή του επιπέδου έκδοσης των εισιτηρίων, σε συνδυασμό με τον ολόσωμο επιτοίχιο καθρέφτη, διαστάσεων 480Χ300εκ., προσδίδουν ιδιαίτερη χάρη στον χώρο. Το παιχνίδι των χρωμάτων και των αντανακλάσεων δημιουργούν την αίσθηση του ρυθμού μιας χορευτικής σκηνής. Οι κυκλικές συνθέσεις, διαμέτρου 220εκ. στις μετόπες των κλιμακοστασίων και η μεταλλική κατασκευή στην αποβάθρα ανάλογης αισθητικής, ολοκληρώνουν το συναίσθημα του θεατή.
Η τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας έγινε με απόφαση της εταιρίας «Αττικό Μετρό», έχοντας ως στόχο τόσο την αισθητική αναβάθμισή των όσο και την προβολή Ελλήνων δημιουργών. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής.
Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, η «Αττικό Μετρό» αποφάσισε την συγκρότηση Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης. Η επιτροπή αρχικώς επέλεξε να τιμήσει τους εν ζωή καλλιτέχνες της γενιάς του 1930 και 1960 με απευθείας αναθέσεις, για να ακολουθήσουν αυτές σε σημαντικούς νεότερους καλλιτέχνες. Διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν για τα έργα που φιλοξενούνται στους σταθμούς Μέγαρο Μουσικής και Πανόρμου ενώ έχουν επιλεγεί κι έργα σπουδαίων εκλιπόντων καλλιτεχνών. Όλα τα έργα τέχνης έχουν αγοραστεί από την εταιρία, ενώ δωρεά αποτελεί το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Αίθριο», που εκτίθεται στο σταθμό Σύνταγμα. Τέλος, όλα τα έργα τέχνης έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για τους χώρους του Μετρό, εκτός από το έργο της Chryssa «Mott Street», που εκτίθεται στο σταθμό του Ευαγγελισμού. Στους χώρους όπου εκτίθενται αρχαία ευρήματα, δόθηκε μεγάλη σημασία, ώστε μεταξύ τους να αναπτύσσεται μια γόνιμη συνομιλία, χωρίς η μία έκθεση να επισκιάζει την άλλη.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 1933 - ) είναι Έλληνας καλλιτέχνης. Το 1938 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Το 1951 έφυγε στο Παρίσι για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά τελικώς προτίμησε τη γραφιστική. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με τον André Lhote, σχέδιο στην Académie de la Grande Chaumière και σύνθεση αφίσας με τον Paul Colin (1952-1955). Το 1955 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε μαθήματα γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Μ. Τόμπρο (1955-1958). Έγινε γνωστός για τις μινιμαλιστικές του τάσεις, τις γεωμετρικές δομές και τις χρωματικές σχέσεις. Ασχολήθηκε με έργα μεγάλης κλίμακας, χρησιμοποιώντας πολλαπλά μέσα και ποικίλα υλικά, ενώ σύντομα καθιερώθηκε ως καλλιτέχνης με νεο-κονστρουκτιβιστικές τάσεις. Διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΕΟΤ (1960-1967), ιδρυτής και διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας Κ&Κ (μαζί με τον F. Carabott, 1962-1974) και της ΑΜΚ Αρχιτέκτονες & Σχεδιαστές (1974). Η εκθεσιακή του δραστηριότητα ήταν έντονη, εντός και εκτός Ελλάδας, και έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Για το συνολικό του έργο θεωρείται ως ο “πατέρας” της γραφιστικής στην Ελλάδα. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments