Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Δημήτριος Μισαραλιώτης.

 Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Δημήτριος Μισαραλιώτης.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Δημήτριος (Μιμίκος) Μισαραλιώτης διετέλεσε δημοτικος σύμβουλος και δήμαρχος Αθηναίων.

Εξελέγη για πρώτη φορά ως δημοτικός συμβουλος στις πρώτες δημοτικές εκλογές που έγιναν στην Αθήνα την άνοιξη του 1835[1] και επανεξελέξη στις εκλογές του Μαρτίου του 1837. Στις εκλογές του 1841 ήταν δημαιρεσιάρχης, υπεύθυνος για τη διοργάνωση των εκλογών, και λόγω της θέσης του αυτής άσκησε τα καθήκοντα του δημάρχου για μια μεταβατική περίοδο που διήρκεσε από τις 16 Μαρτίου έως τις 15 Αυγούστου 1841, όταν και ο Όθωνας επέλεξε τελικά ως δήμαρχο τον Ανάργυρο Πετράκη από τους τρεις υποψήφιους που είχαν προταθεί από το δημοτικό συμβούλιο.[2] Λίγες μέρες μετά εκλέχθηκε πρόεδρος του συμβουλίου, ενώ τον Απρίλιο του 1842 εκλέχθηκε ως μέλος του πρώτου Αδελφάτου του νεοσύστατου Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Το 1843 παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση της αστυνομίας. Αντικαταστάτης του ήταν ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

Ήταν υποστηρικτής του Όθωνα. Αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη σαν Μιμίκος Μισαραλιώτης, να εμποδίζει να χτυπήσουν οι καμπάνες έτσι ώστε να μην ειδοποιηθεί ο λαός για την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 6228753481553918815

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item