Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: 'Aγγελος Γέροντας.

 Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: 'Aγγελος Γέροντας.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Άγγελος Γέροντας (1785 - 1862) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και φιλικός. Μετά την απελευθέρωση εκτέλεσε χρέη δημάρχου Αθηναίων (1837, 1840).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1785 και καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια των Αθηνών. Η καταγωγή αυτής ήταν από τον Μυστρά, μετά όμως την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς ένας κλάδος της οικογένειας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο αρχοντολόγιο της πόλης. Ως πρώτο γνωστό μέλος τη οικογένειας Γέροντα στην Αθήνα αναφέρεται ο Αλέξανδρος Γέροντας (γενν. 1672). Από το 18ο αιώνα μέλη της ανέπτυξαν σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα. Το 1820 ο Άγγελος Γέροντας εξελέγη δημογέροντας και ταυτόχρονα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Εργάστηκε με επιτυχία για την προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης στην περιοχή της Αττικής.

Μετά την έκρηξη της επανάστασης, προσφέρθηκε προς διάσωση των Αθηνών ως όμηρος των Τούρκων μαζί με τους άλλους δύο συνάρχοντες δημογέροντες της Αθήνας και συγγενείς του, τον Παλαιολόγο και Προκόπιο Βενιζέλο. Τον Απρίλιο του 1821 συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους δημογέροντες και προκρίτους και τοποθετήθηκε στις φυλακές τις Ακρόπολης, όπου έμεινε αιχμάλωτος επί επτά μήνες. Στο διάστημα αυτό βασανίστηκε αφόρητα πολλές φορές και είδε τον θάνατο. Ωστόσο κατόρθωσε να διαφύγει και κατέφυγε στην Αίγινα, ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα όπου και αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του δημογέροντα. Το 1822 ανέλαβε το δικαστικό αξίωμα του κριτή, και την περίοδο 1824-1825 φαίνεται ότι είχε αναλάβει το καθήκον της είσπραξης του φόρου της δεκάτης στις περιοχές Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Χαλανδρίου με εντολή της Διοίκησης.

Επί Καποδίστρια για μικρό ωστόσο χρονικό διάστημα, το αξίωμα του κεντρικού επιτρόπου της Πελοποννήσου. Μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης διετέλεσε μέλος της «Προσωρινής Δημογεροντίας» της Αθήνας (1831 - 1832), λιμενάρχης και υγειονόμος του Πειραιά (1833 - 1834) ενώ το 1835 ανέλαβε το νέο τότε αξίωμα του «δημαρχιακού παρέδρου» της Αθήνας.

Για αρκετά χρόνια ο Άγγελος Γέροντας αναλάμβανε αξιώματα στις δημοτικές αρχές της Αθήνας και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» το 1836. Διετέλεσε δύο φορές δήμαρχος Αθηναίων, (26 Ιανουαρίου - 10 Ιουνίου 1837 και 6 Ιουλίου 1840 - 5 Σεπτεμβρίου 1840). Στο έργο του περιλαμβάνονται και σύντομα απομνημονεύματα τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Δημήτριο Καμπούρογλου στα «Μνημεία της Ιστορίας των Αθηνών» (τομ. Γ’, 1892).

Απεβίωσε το 1862. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει απογόνους. Κόρες του ήταν η Πηγή Γέροντα, σύζυγος του Μιχαήλ Καλλιφρονά, και η Μαριάννα Σωτηριανού - Γέροντα, σύζυγος του Γρηγορίου Καμπούρογλου. Εγγονός του ήταν ο Ακαδημαϊκός Δημήτριος Καμπούρογλου. Αλλα τέκνα του Αγγέλου Γέροντα: Σωτηριανός, Ελευθέριος, Αχιλλέας και Ηρακλής, ο τελευταίος ήταν πρόξενος της Ελλάδας στην Προύσα της Τουρκίας. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4672567294296443670

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item