Τα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Casa d’ Italia).

 Τα εμβληματικά κτήρια της οδού Πατησίων: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Casa d’ Italia).

Του Πάνου Αυγουστή*


Στις αρχές του 20ού αιώνα, το αναγεννησιακού ρυθμού αυτό κτίριο αποτελούσε ιδιοκτησία της Ιταλικής Κοινότητας στην Ελλάδα που, την δεκαετία του ’20, το δώρισε στον Μουσολίνι. Αυτός, με τη σειρά του, το έδωσε στο δημόσιο. Μέχρι το 1926 υπήρξε έδρα του Βασιλικού Ιταλικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Το κτήριο μέχρι το 1943 χρησιμοποιήθηκε ως Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Casa d’Italia). Το 1944 έγινε έδρα της Ιταλικής Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Σαλό. Αργότερα δημεύτηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά επεστράφη στην Ιταλία σχεδόν μετά από δέκα χρόνια. Το 1954, που υπογράφτηκε η μορφωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας, έγινε η έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 1999 γι’αυτό το ιταλικό ινστιτούτο μεταφέρθηκε προσωρινά αλλού. Επανήλθε στο ιστορικό κτήριο της Πατησίων μετά το τέλος των εργασιών αποκατάστασης, τον Ιούλιο του 2006. Πηγή: criticeduc.blogspot.com

O Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 130136247542895987

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item