Τα γλυπτά της Αθήνας: Mπαμπουζινα

Τα γλυπτά της Αθήνας: Mπαμπουζινα
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Σταθμός Μέγαρο Μουσικής (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων)
Έτος Κατασκευής: 2003
Υλικό Κατασκευής: Ψηφίδες, συρματόσχοινο, μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Πάνος Φειδάκης
Το έργο αναπτύσσεται πάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια του κεντρικού τοίχου, με διάσταση 180Χ780εκ. Τα ψηφιδοποιημένα πουλιά είναι τοποθετημένα με τέτοια μαεστρία, που νομίζει κανείς πως πρόκειται για ανάγλυφο. Τα καλώδια πάνω στα οποία κάθονται, είναι πραγματικά συρματόσχοινα, αυλακωμένα μέσα στο υλικό του τοίχου.
Η τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας έγινε με απόφαση της εταιρίας «Αττικό Μετρό», έχοντας ως στόχο τόσο την αισθητική αναβάθμισή των όσο και την προβολή Ελλήνων δημιουργών. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής.
Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, η «Αττικό Μετρό» αποφάσισε την συγκρότηση Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης. Η επιτροπή αρχικώς επέλεξε να τιμήσει τους εν ζωή καλλιτέχνες της γενιάς του 1930 και 1960 με απευθείας αναθέσεις, για να ακολουθήσουν αυτές σε σημαντικούς νεότερους καλλιτέχνες. Διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν για τα έργα που φιλοξενούνται στους σταθμούς Μέγαρο Μουσικής και Πανόρμου ενώ έχουν επιλεγεί κι έργα σπουδαίων εκλιπόντων καλλιτεχνών. Όλα τα έργα τέχνης έχουν αγοραστεί από την εταιρία, ενώ δωρεά αποτελεί το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Αίθριο», που εκτίθεται στο σταθμό Σύνταγμα. Τέλος, όλα τα έργα τέχνης έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για τους χώρους του Μετρό, εκτός από το έργο της Chryssa «Mott Street», που εκτίθεται στο σταθμό του Ευαγγελισμού. Στους χώρους όπου εκτίθενται αρχαία ευρήματα, δόθηκε μεγάλη σημασία, ώστε μεταξύ τους να αναπτύσσεται μια γόνιμη συνομιλία, χωρίς η μία έκθεση να επισκιάζει την άλλη.
Ο Πάνος Φειδάκης (Αίγιο, 1956 – Αθήνα, 2003) ήταν Έλληνας ζωγράφος. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1976-1981) με καθηγητές τους Γιάννη Μόραλη, Γιώργο Μαυροϊδή και Δημήτρη Μυταρά. Τα θέματα που τον απασχόλησαν ήταν πορτρέτα, γυμνά, τοπία, νεκρές φύσεις και αρκετές μεγάλες συνθέσεις. Λάτρης της παραστατικής ζωγραφικής, παρέμεινε πάντα πιστός στην απλότητα της τεχνικής και στην αναγκαιότητα της άμεσης ζωγραφικής πράξης. Γι’ αυτό άλλωστε, τα έργα του απέπνεαν πάντα μια βαθιά αίσθηση τρυφερότητας για τον κόσμο που μετέφερε στο τελάρο του. Είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και στο Παρίσι. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments