Tα γλυπτά της Αθήνας: "O κόσμος στα χέρια μου"

Tα γλυπτά της Αθήνας: "O κόσμος στα χέρια μου"
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Σταθμός Μοναστηράκι (Επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων)
Έτος Κατασκευής: 2010
Υλικό Κατασκευής: Διαφανές ακρυλικό (plexiglass)
Καλλιτέχνης: Λήδα Παπακωνσταντίνου
Το έργο βρίσκεται στην οροφή του παλιού κτιρίου του σταθμού και καταλαμβάνει 134τ.μ. Αποτελείται από 324 κομμάτια από διαφανές ακρυλικό (plexiglass) τα οποία συνθέτουν μια εικόνα, που είναι ορατή και από το εξωτερικό του κτηρίου. Αρχικώς, υπήρχε πρόβλεψη στο σχεδιασμό, το έργο να προβάλλεται μέσω υπολογιστή και στον θόλο της αποβάθρας. Τελικώς όμως, το κόστος δε επέτρεψε την υλοποίηση αυτής της πρότασης.
Η τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας έγινε με απόφαση της εταιρίας «Αττικό Μετρό», έχοντας ως στόχο τόσο την αισθητική αναβάθμισή των όσο και την προβολή Ελλήνων δημιουργών. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής.
Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, η «Αττικό Μετρό» αποφάσισε την συγκρότηση Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης. Η επιτροπή αρχικώς επέλεξε να τιμήσει τους εν ζωή καλλιτέχνες της γενιάς του 1930 και 1960 με απευθείας αναθέσεις, για να ακολουθήσουν αυτές σε σημαντικούς νεότερους καλλιτέχνες. Διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν για τα έργα που φιλοξενούνται στους σταθμούς Μέγαρο Μουσικής και Πανόρμου ενώ έχουν επιλεγεί κι έργα σπουδαίων εκλιπόντων καλλιτεχνών. Όλα τα έργα τέχνης έχουν αγοραστεί από την εταιρία, ενώ δωρεά αποτελεί το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Αίθριο», που εκτίθεται στο σταθμό Σύνταγμα. Τέλος, όλα τα έργα τέχνης έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για τους χώρους του Μετρό, εκτός από το έργο της Chryssa «Mott Street», που εκτίθεται στο σταθμό του Ευαγγελισμού. Στους χώρους όπου εκτίθενται αρχαία ευρήματα, δόθηκε μεγάλη σημασία, ώστε μεταξύ τους να αναπτύσσεται μια γόνιμη συνομιλία, χωρίς η μία έκθεση να επισκιάζει την άλλη.
Η Λήδα Παπακωνσταντίνου (Αμπελώνας Λάρισας, 1945 - ) είναι Ελληνίδα καλλιτέχνης. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Δοξιάδη (1962-1965) και Καλές Τέχνες στο Λονδίνο και στο Kent, στη Μεγ. Βρετανία. Είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που εισάγουν στον ελληνικό εικαστικό χώρο, στις αρχές του ’70, μορφές τέχνης, όπως τα happenings και οι performances. Την απασχολούν θέματα που σχετίζονται με τη μνήμη και τον χρόνο. Χρησιμοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα, όπως: φυσικά υλικά (αντικείμενα, τρισδιάστατες κατασκευές, κολλάζ), βιωματικά ερεθίσματα (κίνηση, ήχος, λόγος), σε συνδυασμό με τη φωτογραφία, το βίντεο κ.ά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία της ιδίας σε πολλά έργα της. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από εξήντα ομαδικές. Πηγή:.athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments