Τα γλυπτά της Αθήνας: Iφιγένεια Συγγρού.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Iφιγένεια Συγγρού.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος: Ιφιγένεια Συγγρού

Θέση: Περίβολος Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Ιλίσια

Έτος Κατασκευής: Αχρονολόγητο

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Γεώργιος Δημητριάδης

Η προτομή της Ιφιγένειας Συγγρού, ως απόδοση τιμής, τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», καθώς η χήρα Συγγρού είχε διαθέσει σημαντικό χρηματικό ποσόγια την ανέγερσή του. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Αθηναίο γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη. Το έτος κατασκευής δεν αναγράφεται επάνω στο γλυπτό, ομοίως και το όνομά της. Αντ’ αυτού, υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή: ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΓΓΡΟΥ. Το γλυπτό παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την προτομή του συζύγου της που βρίσκεται στον ίδιο προαύλιο χώρο. Χαρακτηριστική ομοιότητα η υψηλή βάση – στήλη, που προσδίδει μνημειακότητα στη σύνθεση και ενισχύει την απόσταση από τον θεατή.

Λοιπές επιγραφές:

(στην αριστερή πλευρά του γλυπτού – υπογραφή του γλύπτη)

ΓΛΥΠΤΗΣ

Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

Η Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού ήταν γόνος της επώνυμης φαναριώτικης οικογένειας Μαυροκορδάτου. Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του διοικητικού συμβουλίου του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου και του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων. Η φιλανθρωπική της δράση υπήρξε μεγάλη. Συνέβαλε στην ανέγερση νοσηλευτικού ιδρύματος αφροδισίων και δερματικών νοσημάτων,του γνωστού Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Επίσης, προχώρησε στην δωρεά χρηματικού ποσού για τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης των Αθηνών και για την κατασκευή της λεωφόρου που φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη. Απ’ τις σημαντικότερές της δωρεές υπήρξε η παραχώρηση των Αναβρύτων (δηλ. του Κτήματος Συγγρού) στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία.

Ο Γεώργιος Δημητριάδης (1880 – 1941), επικαλούμενος ο «Αθηναίος», ήταν Έλληνας γλύπτης. Γεννήθηκε στην Παλαιά Κόρινθο το 1880 και πέθανε στην Αθήνα στα χρόνια της Κατοχής, το 1941. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, με καθηγητή τον Γεώργιο Βρούτο. Στην συνέχεια, φοίτησε στο Παρίσι στο Grande Chaumière. Αναδείχθηκε γρήγορα γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Θεωρείται ο πιο παραγωγικός από τους νεοέλληνες γλύπτες, με πλήθος έργων του εγκατεσπαρμένων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Φιλοτέχνησε ανδριάντες και προτομές. Το 1924 κέρδισε το πρώτο βραβείο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας με το έργο του ο «Δισκοβόλος». Το 1936 εκλέχθηκε ακαδημαϊκός και του απονεμήθηκε το Αριστείο Γλυπτικής. Το έργο του Γ. Δημητριάδη, όπως σημειώνει ο Μ. Στεφανίδης, διακρίνεται σε γενικές γραμμές από ακαδημαϊκές αντιλήψεις και χαρακτήρα μνημειακό, που συνδυάζεται με επιρροές από τα κινήματα του συμβολισμού και της Αρ Νουβό. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 655962001491506118

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item