Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Παναγής Κυριακός.

 Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Παναγής Κυριακός.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Παναγής Κυριακός (1829-1901) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων για δύο περιόδους, από το 1870 ως το 1879. Ο Παναγής Κυριακός ήταν γιος του αγωνιστή του 1821 Σπυρίδωνα Κυριακού και αδερφός του διάσημου εκείνη την εποχή, ηθοποιού, Ιωάννη Κυριακού.

Η δημαρχιακή περίοδος του Κυριακού θεωρήθηκε επιτυχημένη. Ο Κυριακός, προτού αναλάβει ως Δήμαρχος, είχε διορισθεί σε θέση άμισθου γραφέα κι εν συνεχεία προήχθη σε έμμισθο. Ακολούθως, χρημάτισε βοηθός του Πρωτοκολλητή του Δημοτικού Συμβουλίου και, αργότερα, υπήρξε επί μακρό διάστημα Γραμματέας του Δήμου. Εξελέγη πολλές φορές Δημαρχικός Πάρεδρος και αναπληρωτής του Δημάρχου. Διετέλεσε πρωτοκολλητής του Δημοτικού Συμβουλίου και δύο φορές βουλευτής. Η πείρα και η θέλησή του ανέδειξε τη δημαρχική του περίοδο, η οποία θεωρήθηκε ως μια εκ των αξιολογότερων στην ιστορία του Δήμου των Αθηναίων. Διετέλεσε Δήμαρχος κατά τις περιόδους 22 Απριλίου 1870 - 23 Απριλίου 1874 και την περίοδο 24 Απριλίου 1874 - 10 Μαΐου 1879.

Το όνομά του φέρει οδός των Αμπελοκήπων. Επίσης, Η 'πλατεία Βικτωρίας' έφερε παλαιότερα την ονομασία 'Πλατεία Κυριακού.


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1611380976471961400

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item