Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Αλκιβιάδης.

 Οι αρχαίοι πολιτικοί της Αθήνας: Αλκιβιάδης.

Του Πάνου Αυγουστή*


Γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του Κλεινία και της Δεινομάχης, η οποία άνηκε στην οικογένεια των Αλκμεωνιδών.

Ήταν συγγενής του Περικλή, ο οποίος, μετά από το θάνατο του Κλεινία στη μάχη της Κορώνειας (447 π.Χ.), έγινε ο κηδεμόνας του.

Μαθήτευσε σε διδασκάλους όπως τον Πρωταγόρα, τον Πρόδικο.

Έλαβε μέρος στη Μάχη της Ποτίδαιας (432 π.Χ.), όπου σώθηκε από βέβαιο θάνατο από το Σωκράτη. Τη "χάρη" αυτή την ανταπέδωσε στο Σωκράτη στη Μάχη του Δηλίου (424 π.Χ.).

Εκτιμώντας την ευμορφία και την ανδρεία του, ο πλούσιος Ιππόνικος τον νύμφευσε με την θυγατέρα του.

Από αυτήν την περίοδο ο Αλκιαβιάδης καταλαμβάνει προεξέχουσα θέση στην αθηναϊκή πολιτική κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. H οικογένειά του είχε από ανέκαθεν σχέσεις με τη Σπάρτη και πιθανότατα ο πατέρας του διετέλεσε πρόξενος της Σπάρτης. Για αυτό το λόγο υπήρξε αρχικά φιλικός προς τη Σπάρτη και προς την ειρήνη.

Όταν όμως ότι οι Λακεδαιμόνιοι προτίμησαν να συνδιαλλαγούν με το Νικία και όχι με αυτόν, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, προσεχώρησε στην αντίπαλη δημοκρατική παράταξη.

Μετά από την ειρήνη του (421 π.Χ.) επέτυχε με ένα τέχνασμα να εξαπατήσει τους Σπαρτιάτες πρεσβευτές και να πείσει τους Αθηναίους να προσχωρήσουν σε συμμαχία (420 π.Χ.) με το Άργος, την Ηλεία και τη Μαντίνεια.

Μετά από την αποτυχία του Νικία στη Θράκη (418 π.Χ.- 417 π.Χ.) έγινε ο κύριος εμπνευστής της Σικελικής εκστρατείας, διαβλέποντας την ευκαιρία για την πραγματοποίηση των φιλόδοξων Αθηναϊκών σχεδίων, που περιλάμβαναν την κατάκτηση της Σικελίας.

Η αποστολή αποφασίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, και ο Αλκιβιάδης, ο Νικίας, και ο Λάμαχος διορίστηκαν στρατηγοί.

Όμως το προηγούμενο βράδυ του απόπλου της αποστολής, συνέβη ο ακρωτηριασμός των κεφαλών του Ερμή, και ο Αλκιβιάδης κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του όχι μόνο ως αυτουργός του εγκλήματος, αλλά και για χλευασμό των Ελευσίνιων μυστηρίων. Το αίτημά του για μια άμεση έρευνα απορρίφθηκε, υποχρεώνοντάς τον να πλεύσει με την κατηγορία να εκκρεμεί.

Όταν ο στόλος έφθασε στη Σικελία ο Αλκιβιάδης κλήθηκε να επιστρέψει για να παραστεί στη δίκη του.

Τότε δραπέτευσε και κατέφυγε στη Σπάρτη.

Εκεί, αναφέρεται ότι συνέβαλε στην απόφαση που έλαβαν οι Σπαρτιάτες να αποστείλουν το Γύλιππο να βοηθήσει τους Συρακούσιους και να οχυρώσουν τη Δεκέλεια στην Αττική, έτσι ώστε να στερήσουν από τους Αθηναίους τη δυνατότητα να καλλιεργούν τα κτήματά τους.

Όταν κατάλαβε ότι στην Σπάρτη δημιούργησε εχθρότητες έπλευσε στη Μικρά Ασία, όπου αναφέρεται ότι συμμετείχε στην απόφαση διαφόρων Ιωνικών πόλεων να εγκαταλείψουν την Αθηναϊκή Συμμαχία αλλά και στην απόφαση του Πέρση σατράπη Τισσαφέρνη να υποστηρίξει με χρήματα και πλοία τη Σπάρτη.

Ωστόσο οι εχθροί του στην Σπάρτη στους οποίους προστέθηκε και ο ίδιος ο βασιλέας Άγις Β', (καθώς φημολογήθηκε ότι ο νεογέννητος γιός του Άγιδος ήταν στην πραγματικότητα γιός του Αλκιβιάδη), έδωσαν εντολή να εκτελεστεί.

Λαμβάνοντας εγκαίρως την πληροφορία αυτής της εντολής πήγε στον Τισσαφέρνη (412 π.Χ.) και τον έπεισε να εγκαταλείψει την φιλοσπαρτιατική πολιτική να αφήσει την Αθήνα και τη Σπάρτη να αποδυναμωθούν από τις μεταξύ τους εχθροπραξίες.

Ο Αλκιβιάδης επιθυμούσε τώρα την επιστροφή στην Αθήνα και χρησιμοποίησε την υποτιθέμενη επιρροή του στον Τισσαφέρνη για να εξυπηρετήσει το σκοπό του.

Άρχισε διαπραγματεύσεις με τον ολιγαρχικό Πείσανδρο, αλλά όταν αυτές δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα προσχώρησε στο στόλο στη Σάμο, που παρέμενε πιστός στη δημοκρατία και ανακλήθηκε στη συνέχεια από το Θρασύβουλο, αν και δεν επέστρεψε αμέσως στην Αθήνα.

Διορισθείς ως διοικητής στην περιοχή του Ελλησπόντου, συμμετέσχε στη νίκη των Αθηναίων επί του Σπαρτιατικού στόλου στην Άβυδο (411 π.Χ.), την Κύζικο (410 π.Χ.) και ανέκτησε τη Χαλκηδόνα και το Βυζάντιο.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, μετά από αυτές τις επιτυχίες, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό (407 π.Χ.) όλα τα πρακτικά εναντίον του ακυρώθηκαν, και διορίστηκε στρατηγός με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Ωστόσο, η πενιχρή επιτυχία του στην Άνδρο και η ήττα στην Έφεσο (407 π.Χ.) του υποπλοιάρχου του Αντιόχου, άλλαξε τα πνεύματα στην Αθήνα και οδήγησε στην απομάκρυνση από την θέση του.

Φοβούμενος προσαγωγή του σε δίκες αποσύρθηκε στη Καλλίπολη Θρακική Χερσόνησο.

Μετά από τη μάχη στους Αιγός Ποταμούς και την τελική ήττα της Αθήνας, διέσχισε τον Ελλήσποντο και ζήτησε καταφύγιο από τον Φαρνάβαζο στη Φρυγία, με το σκοπό την εξασφάλιση της ενίσχυσης του Αρταξέρξη κατά της Σπάρτης.

Φονεύθηκε στη Φρυγία, το 404 π.Χ., υπερασπιζόμενος την οικία του από ληστές. Για ενδεχόμενη πολιτική ανάμιξη αντιπάλων του μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Πηγή: science.fandom.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8463575855476385383

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item