Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Τιμολέων Φιλήμων.

 Οι Δήμαρχοι της Αθήνας: Τιμολέων Φιλήμων.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Τιμολέων Φιλήμων (1833 - 7 Μαρτίου 1898) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και διανοούμενος. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Γεννήθηκε το 1833 στο Ναύπλιο και ήταν γιος του εκδότη, συγγραφέα και φιλικού, Ιωάννη Φιλήμονος. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με άριστα αλλά ασχολήθηκε από την εφηβική του ηλικία με τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα Αιών του πατέρα του, ενώ το 1856 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας. Το επόμενο έτος φυλακίστηκε για τρεις μήνες έπειτα από καταδίκη για προσβολή του βασιλιά Όθωνα. Ήταν γραμματέας της τριμελούς επιτροπής που παρέδωσε το στέμμα στο βασιλιά Γεώργιο στη Δανία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας και δάσκαλος του Γεωργίου ως το 1867.

Το ίδιο έτος κατήλθε στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής Αττικής χωρίς ωστόσο να εκλεγεί, κάτι το οποίο πέτυχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1868 (διετέλεσε και αντιπρόεδρος της βουλής). Κατά τις εκλογές του 1869 απέτυχε να εκλεγεί ενώ το 1874, αν και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων, η εκλογή του τελικά ακυρώθηκε. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1875 και του 1879 ενώ στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες δεν κατάφερε να ανανεώσει την παρουσία του στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, απασχολήθηκε και με τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης: το 1874 εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Αθηνών κάτι το οποίο επαναλήφθηκε για άλλες τέσσερις φορές. Μάλιστα, από το 1878 μέχρι το 1887 αποτέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Το 1887 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων παραιτήθηκε όμως το 1891, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο δήμος.

Διετέλεσε πρώτος έφορος της Βιβλιοθήκης της Βουλής από το 1874 έως το 1888, διάστημα κατά το οποίο η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε σημαντικά (χαρακτηριστικά, από τους 5000 τόμους που αριθμούσε το 1874, κατά τη λήξη της θητείας του Φιλήμονα έφτασε να έχει περίπου 120.000), υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και πρώτος πρόεδρός της την περίοδο 1882 - 1887, διετέλεσε γραμματέας του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου και συνέβαλε στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Εξέδωσε ένα σύγγραμμα με τίτλο Ο Δήμαρχος και μετά το θάνατο του εκδόθηκε η μετάφραση της μελέτης του Φυστέλ ντε Κουλάνζ Το αρχαίον άστυ με επιμέλεια του ιστορικού Σπυρίδωνα Λάμπρου.

Πέθανε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου του 1898 από συγκοπή.Κατά την κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε πλήθος κόσμου, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, διάφοροι πολιτευτές καθώς και αντιπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Μασονικής Στοάς ο Τιμολέων Φιλήμων ήταν Μέγας Διδάσκαλος. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8460242440094716522

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item