Τα γλυπτά της Αθήνας: Ανδρέας Συγγρός.

Τα γλυπτά της Αθήνας: Ανδρέας Συγγρός.
Του Πάνου Αυγουστή*
Θέση: Περίβολος Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Ιλίσια
Έτος Κατασκευής: 1908
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Γεώργιος Βρούτος
Έργο κλασικιστικών επιρροών, το οποίο φέρει την υπογραφή του Αθηναίου γλύπτη Γεωργίου Βρούτου, είναι η προτομή του Ανδρέα Συγγρού που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εισόδου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Ο εθνικός ευεργέτης εικονίζεται από το στήθος και επάνω, με χαρακτηριστική επίσημη ενδυμασία εποχής. Φοράει σμόκιν κουστούμι: πουκάμισο με μεγάλο γιακά και παπιγιόν, γιλέκο και σακάκι. Στην αριστερή πλευρά του σακακιού υπάρχει ένας ανάγλυφος σταυρός με διάφορα μετάλλια περιφερικά του. Το γλυπτό εδράζεται σε μία πολύ υψηλή βάση – στήλη, απόλυτα σύμφωνη με το πνεύμα του κλασικισμού, προσδίδοντας μνημειακότητα στη σύνθεση και τονίζοντας την απόσταση από τον θεατή.
Επιγραφές γλυπτού: (στην πρόσοψη της βάσης)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
(στην οπίσθια όψη του γλυπτού - υπογραφή του γλύπτη)
Γ. ΒΡΟΥΤΟΣ 1908 Ο
Ανδρέας Συγγρός (Κωνσταντινούπολη 1830 – Αθήνα 1899) υπήρξε έμπορος, τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Αρχικά ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις, ενώ στην συνέχεια επεκτάθηκε και στον τραπεζικό κλάδο. Το 1872 διετέλεσε επικεφαλής της Γενικής Πιστωτικής Τράπεζας, ενώ το 1882 υπήρξε ο κύριος ιδρυτής της Ηπειροθεσσαλικής Τραπέζης. Το 1885 εκλέχθηκε βουλευτής Σύρου. Συνολικά, εξελέγη τέσσερεις φορές βουλευτής στο πλευρό του Χαρίλαου Τρικούπη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά υπέρ κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του κληροδοτήθηκε μετά θάνατον στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή και οικονομική ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων και ιδρυμάτων.
Ο Γεώργιος Βρούτος (1843 - 1909) ήταν Έλληνας γλύπτης του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1843 από γονείς Αθηναίους. Ο παππούς του ήταν από την Κρήτη. Νεότατος ακόμα αναγκάστηκε λόγω οικονομικής δυσχέρειας να διακόψει τις σπουδές του και να πιάσει δουλειά στο εργαστήρι του Ιωάννη Κόσσου, όπου έμεινε ως μαθητευόμενος για επτά χρόνια. Το 1866 πήγε στη Ρώμη με υποτροφία της Κυβερνήσεως για να τελειοποιήσει τις ικανότητές του. Αποφοίτησε από την Ακαδημία των Καλών Τεχνών με τα ανώτερα βραβεία και επέστρεψε στην Αθήνα το 1873. Ανέλαβε το εργαστήρι του Κόσσου που στο μεταξύ είχε πεθάνει. Αργότερα, το 1883 διορίστηκε καθηγητής της γλυπτικής στο Πολυτεχνείο, ως διάδοχος του Λεωνίδα Δρόση που είχε πεθάνει. Απεβίωσε στην γενέτειρά του το 1909. Το 1988 ανακηρύχθηκε από τον υπουργό Εκπαίδευσης και Τεχνών της Γαλλίας, Officier de l'Académie des Beaux Arts. Πηγή: athenssculptures.com
*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments