Οι Βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας: Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πλάκας.

 Οι Βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας: Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πλάκας.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ένα από τα πιο γραφικά βυζαντινά εκκλησάκια της παλαιάς Αθήνας, σκαρφαλωμένο στα σκαλάκια στη συμβολή των οδών Ερεχθέως και Ερωτόκριτου, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης και συγκεκριμένα λίγα μέτρα κάτω από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Είναι δικίονος (ο τρούλος στηρίζεται σε δύο κίονες) σταυροειδής εγγεγραμμένος και χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα. Η εκκλησία είναι παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά και γιορτάζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η τοιχοδομία ακολουθεί το πλινθοπερίκλειστο σύστημα (cloissone), ενώ η αντίθεση μεταξύ των λευκών λίθων και ερυθρωπών τούβλων δίνει μία ιδιαίτερη ομορφιά στο εκκλησάκι.

Μέσα στο ναό υπάρχουν δύο ρωμαϊκά κιονόκρανα, κάτι πολύ σύνηθες στους βυζαντινούς ναούς της περιοχής μιας και όπως οι περισσότεροι, έτσι και αυτός φτιάχτηκε από διάφορα αρχιτεκτονικά υλικά της αρχαιότητας που βρίσκονταν γύρω από την Ακρόπολη.

Από ένα χάλκινο νόμισμα της εποχής του Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118) που βρέθηκε στην οροφή όταν γινόντουσαν έργα συντήρησης, συμπεραίνεται ότι ο ναός χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν μερικές από τις ελάχιστα διατηρημένες αγιογραφίες στην Αθήνα, χρονολογίας αρχών των 13ου αιώνα, γεγονός που τις χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικές διότι δίνουν πληροφορίες για την τεχνοτροπία της σχολής αγιογράφων που την ίδια εποχή είχαν φιλοτεχνήσει εκκλησίες στον Ωρωπό, στον Άγιο Πέτρο στα Καλύβια Κουβαρά και τη Σπηλιά Πεντέλη. Στον τρούλο απεικονίζεται η μορφή του Παντοκράτορα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αγιογραφία του έφιππου Αγίου Γεωργίου μέσα στο ιερό. Πηγή: attikigh.wordpress.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2695725322698504382

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item