Οι συνοικίες-περιοχές της όμορφης Αθήνας μας: Άγιος Παντελεήμονας.

 Οι συνοικίες-περιοχές της όμορφης Αθήνας μας: Άγιος Παντελεήμονας.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Συνορεύει με τις συνοικίες Βικτώρια, Πλατεία Βάθης, Αγίου Μελετίου και Αττική. Κύριος οδικός άξονας του Αγίου Παντελεήμονα είναι η οδός Αχαρνών. Το όνομα της συνοικίας οφείλεται στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται επί της οδού Αχαρνών.

Η συνοικία άρχισε να δομείται με πολυκατοικίες από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970 και κατοικούσαν άνθρωποι της αστικής τάξης. Άρχισε να υποβαθμίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν άρχισαν οι κάτοικοι να μετακινούνται στα προάστια της πόλης. Αμέσως ακολούθησε πτώση της αξίας των διαμερισμάτων λόγω της υπερβολικής δόμησης, της έλλειψης ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Από τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να εγκαθίστανται οικονομικοί μετανάστες από άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά ενοίκια των διαμερισμάτων. Οι πρώτες ρήξεις κατοίκων-μεταναστών άρχισαν να παρουσιάζονται κατά τη δεκαετία του 2000, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας και της υποβάθμισης της περιοχής.

Σήμερα η περιοχή απαρτίζεται κυρίως από γερασμένες πολυκατοικίες με ελάχιστους χώρους πρασίνου. Εξυπηρετείται από πλήθος λεωφορειακών γραμμών, καθώς και από τους σταθμούς Αττική και Βικτώρια.

Η θεμελίωση του ναού έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Ο αρχικός ναός ήταν μικρότερος από το σημερινό. Κατά τη δεκαετία του 1920 άρχισαν οι κατασκευές για την ανέγερση του νέου ναού, ο οποίος είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Παπαδάκη και προβλεπόταν να έχει αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από άλλους ναούς που χτίζονταν εκείνη την εποχή. Το 1930 είχε ολοκληρωθεί ο τρούλος του ναού, ενώ λόγω των έργων κατασκευής της σήραγγας της γραμμής 1 του μετρό, ο αρχικός ναός κατεδαφίζεται και κατασκευάζεται ένας προσωρινός κάτω από τον τρούλο.

Παράλληλα, τελειοποιούνται τα σχέδια κατασκευής του ναού από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό. Το 1951 ο προσωρινός ναός κατεδαφίζεται, ενώ οι κατασκευές του νέου ναού ολοκληρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η αγιογράφηση του ναού έγινε από το Γιάννη Καρούζο, ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 2007. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Η περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα αποτέλεσε για μεγάλη περίοδο τόπο εγκατάστασης μεταναστών από χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής. Την άνοιξη του 2009 δημιουργήθηκαν εντάσεις μεταξύ των κατοίκων και των μεταναστών, που οδήγησαν σε παρέμβαση της πολιτείας, που συνεχίζονται έκτοτε. Στην περιοχή επίσης υπήρξαν κρούσματα ρατσιστικής βίας, στα οποία αναφέρθηκε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στόχος τέτοιας επίθεσης υπήρξε και κάτοικος της περιοχής, αφγανικής καταγωγής και μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου». Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2939622123365835824

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item